Gå til sidens hovedinnhold

Skolesekker og gjenbruk

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hans Trygve Holm (AN 7.9.20) har rett i at Miljøpartiet De Grønne stiller spørsmål ved ordningen med gratis skolesekker til førsteklassingene i Nordland. Det gjør vi ikke fordi vi er imot ordningen – og vi har ikke foreslått at den bør skrotes – men fordi mange foreldre forteller at fullt brukbare sekker stues bort eller havner på søpla etter første skoleår.

Dette har vi bedt Nordland fylkes trafikksikkerhetsutvalg, ved leder Bent-Joacim Bentzen, se nærmere på. Vi har blant annet vist til Trøndelag og Vestfold og Telemark, som skifter farge på sekkene fra år til år. Slik unngår de at sekkene stemples som «førsteklassesekker», i stedet brukes de lenger og blir et kjennemerke for det årskullet.

Fylkesråd Bentzen peker derimot på foreldrene, mener foreldrene selv kan organisere innsamling av sekker for gjenbruk, og nøyer seg med å oppfordre foreldrene til å bruke sekken flere år. Det mener jeg er ansvarsfraskrivelse. Selv for miljøbevisste småbarnsforeldre er det vanskelig å kreve at sekken brukes videre når resten av klassen har fått ny sekk, enten det skyldes at den oransje sekken har blitt «ukul» eller andre ting.

Miljøpartiet De Grønne er ikke en miljøorganisasjon, men et politisk parti. Vi bør alle strekke oss for å ta miljøansvar, men vår jobb er ikke å peke på enkeltmennesker, men å sikre en mer bærekraftig samfunnsutvikling ved å endre på systemer og strukturer. I denne saken er det ingen grunn til å velge mellom trafikksikkerhet og miljø – med litt nytekning kan fylkeskommunen ivareta begge deler.

Kommentarer til denne saken