Det er kanskje det mest ikoniske byggverket i Bodø. Tilbudet om «kjøp 2 - betal for 1» er for fristende til å legges bort

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

AproposDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære leser. Kort tid etter at Bodø ble kåret til Norges beste kulturkommune er kulturens kår igjen under debatt. I stedet for selvtilfreds hyllest rettes blikket ambisiøst framover for å utnytte nye muligheter.

Forslaget fra Stig Fossum om å utvikle Aspåsen skole til et levende kulturhus er ikke nytt. Det nye er at premisset for forslaget nå er helt endret. AN meldte i forrige uke at rehabilitering og ombygging av Aspåsen skole, inkludert den tidligere kulturhusdelen, vil koste opp mot 375 millioner kroner. En splitter ny skole koster anslagsvis 250-300 millioner. Tomta har kommunen allerede. Det betyr at kommunen kan spare opp mot 100 millioner kroner på å bygge helt nytt, i stedet for å ruste opp et bygg som fortsatt vil ha begrensninger som skole.

Driftskostnader må selvsagt også regnes inn.

Praktfulle Aspåsen skole er kanskje det mest ikoniske byggverket i Bodø. Det er totalt uaktuelt å rive for å bygge nytt. Stig Fossum mener at kommunen vil spare penger på å bygge ny skole og samtidig rehabilitere dagens bygg til kulturformål.

Fossum foreslår at Nordlandsmuseet kan flytte inn, i tillegg til Kunstforeningen, Adelsten Normann-stiftelsen, dans, teater, orkesterforening og andre aktører. I dag disponerer Nordlandsmuseet 700 kvadratmeter utstillingslokaler. Behovet er 2 500.

Forslaget er positivt mottatt. Cathrine Persson i Bodø kunstforening lanserer etablering av et nytt Nordland kunstmuseum i lokalene. Randolv Gryt, leder for kultur- og oppvekstkomiteen i Bodø kommune mener at Bodø trenger «et kulturelt kraftsentrum» i tillegg til Stormen. Varaordfører Synne Bjørbæk slo fast noe av det samme i talen under mottakelsen av prisen som beste kulturkommune. «Det handler om å skape lavterskeltilbud, øvingslokaler og gode rammevilkår for den store mengden av lag og foreninger...»

Stig Fossum er en mann det lyttes til. Som mangeårig direktør var han en avgjørende faktor for etableringen av universitet i Bodø. Han har ledet flere byggeprosjekter og har vært statssekretær i kulturdepartementet. I en årrekke var han strateg og trådtrekker i Bodø Arbeiderparti.

Det er mange gode grunner til å bruke penger på kultur. De fleste hevet over økonomiske betraktninger. Det er dokumentert at tilgang til gode kulturtilbud har en positiv effekt for vekst i en by. Nettopp satsingen på kultur var sterkt medvirkende til at Bodø i fjor ble kåret til Norges mest attraktive by. En ny smeltedigel for kulturelle aktiviteter vil også være et godt argument på veien mot å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024.

Det er for tidlig å konkludere. Men tilbudet om «kjøp 2 - betal for 1» er for fristende til å legges bort før det er grundig utredet. Det ansvaret forventer jeg at Bodø-politikerne nå tar.

God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken