Seks av ti strøk på forkurs i matematikk

Fire av ti som har tatt kurset ved Nord universitet har klart mattekravet.

Fire av ti som har tatt kurset ved Nord universitet har klart mattekravet.

Artikkelen er over 1 år gammel

Ved Nord universitet var det fire av ti som besto forkurs i matte. Dermed har de kvalifisert seg for opptak på lærerutdanningen.

DEL

Alle søkere på lærerutdanningen som har karakteren tre i matematikk fra videregående skole, får tilbud om forkurs. Bestått forkurs betyr at man har fått karakteren fire eller bedre i matematikk fra videregående skole. Dette er et krav for å få opptak ved lærerutdanningen.

I år strøk seks av ti på kurset ved Nord universitet. Det er omtrent samme andel som i fjor og ligger på landssnittet. 

På forkurset i Bodø var det bedre tall. Der besto åtte av tolv. For to år siden var det bare én av de 11 som gikk opp til eksamen på forkurset i Bodø, som besto. I fjor var det 5 av 14.  I Bodø har universitetet endret kursene slik at de nå tilbyr mer undervisning og veiledning, og denne er det to lærere fra Bodin videregående skole som står for.

Les saken: 10 av 11 strøk i Bodø – universitetet beklager

Fra tre til fire

I hele landet var det 143 som besto forkurset i matematikk og som dermed kvalifiserer for opptak til lærerutdanningen. De har gått fra karakteren tre til fire i matematikk, melder Kunnskapsdepartementet.

I løpet av juli har forkursene vært avviklet ved utdanningsinstitusjoner i hele landet og i dag kom resultatene.

Best i Oslo

143 studenter har altså bestått. Det tilsvarer 40,2 prosent. I 2017 var andelen bestått knappe 34 prosent.

Best resultat har OsloMet med 59,6 prosent bestått og NLA Høgskolen med 55,6 prosent. Lavest ligger Høgskolen i Østfold med bare 11,1 prosent bestått.

– Det er veldig gledelig å se at andelen som består er høyere enn noen gang. Lærerutdanningen er krevende, og det skal den være. Karakterkravet, sammen med innføringen av femårig mastergrad for lærere, er viktige ledd i kvalitetssikringen av utdanningen. Nå ser vi at forkursene gir resultater, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Karakterkravet

Det var i 2016 regjeringen innførte karakterkrav fire i matematikk fra videregående skole for opptak til lærerutdanningen.

Kravet har vært mye debattert. Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet sa til AN i fjor høst at han var bekymret over lærerrekrutteringen. Nordland klarer ikke å holde seg med godkjente lærere, og med karakterkravet i matematikk er det enda vanskeligere. Søkningen til lærerutdanningen økte med vel 40 prosent fra 2016 til 2017, men seks av ti søkere var ikke kvalifisert til å komme inn på lærerutdanningen. 80 prosent av dem ble stanset av mattekravet.

Pr. i dag er det 53 kvalifiserte søkere som har takket ha til hundre studieplasser på grunnskolelærerutdanningen i Bodø.

Artikkeltags