Gå til sidens hovedinnhold

Sopp angriper trær i Lofoten

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere bartrær i regionen er infisert av sopp.

Lofotposten har fått en henvendelse fra en leser som lurer på hva som skjer med gran- og furutrærne i Lofoten, og om trærne har fått sopp

Biolog og tidligere lektor ved Vest-Lofoten videregående skole, Johan Sirnes kan fortelle at det er sopp som har gjort at enkelte gran- og furutrær i vår region nå har fått brunrødt vissent uttrykk.

– Det skyldes en sopp som heter gråbarsopp, forteller Sirnes, som forklarer at soppen er nokså vanlig.

– Det er nokså vanlig, men det er ikke hvert år man ser den, sier Sirnes, som selv registrerte den for noen år siden.

– Hvis et tre er infisert av soppen kan det ha friske og grønne skudd på samme gren som infiserte skudd, sier biologen.

Utover at trærne blir stygge å se på medfører ikke soppen de helt store plagene. Ved gjentatte angrep av soppen kan man se mindre tilvekst av nye trær.

Grana finnes ikke naturlig nord for Saltfjellet. Granskogen som finnes her i dag er plantet.

Furuskogen finnes over hele landet, og er det naturlige bartreslaget nord for Saltfjellet.

Gråbarsopp

Forekomst:
Hele landet. Framfor alt angripes 10–30 år gamle furuer, men også yngre og eldre trær. Angrepene er vanlige på næringsrik jord, det vil si på typisk granmark. Værforholdene betyr mye, en regnfull forsommer er en forutsetning for mer omfattende angrep.
Det er helst trær i bestandskanter eller inne i opprevne bestand som angripes. Gjentatte angrep av gråbarsopp medfører nedsatt tilvekst. Ellers betyr soppen lite.
Symptom:
Årsnålene som er angrepet på forsommeren begynner allerede mot slutten av sommeren å få en gråbrun farge, ofte med et fiolett anstrøk. Utover vinteren og våren blir fargen blekere, mer gråaktig. Enkelte nåler drepes i hele sin lengde, men det mest vanlige
er at nålebasis forblir grønn. Ofte angripes bare den ene nåla i et nålepar. Denne vekslingen gjør at furubaret får et spraglete utseende. Det er store individuelle resistensforskjeller. Noen trær angripes over hele krona, mens nabotrær ikke angripes.
Livssyklusen er ettårig. Unge nåler smittes på forsommeren. Om våren, året etter angrepet, begynner langstrakte, gråbrune fruktlegemer å komme til syne. De åpner seg i fuktig vær og sporene kan da spres, som oftest i juni.

(Kilde: Håndbok for skog og landskap)


Kommentarer til denne saken