Emil Hegle Svendsen (32) gir seg som skiskytter etter 16 internasjonale titler. Følelsene flommet over hos ham da han offentliggjorde sin beslutning.

– Det har vært litt trøblete de siste sesongene, men noen lyspunkter har holdt meg oppe. Jeg følte at jeg måtte få OL-sesongen på avstand før jeg bestemte meg om jeg skulle fortsette. Tidligere har motivasjonen kommet tilbake etter en liten pause, men det skjedde ikke denne gangen. Motivasjonen har ikke kommet tilbake, sa Svendsen før stemmen brast og tårene presset på.

Han takket mange, blant annet Ole Einar Bjørndalen. – Han var min store inspirasjon til å bli skiskytter. Dette ble tøffere og vanskeligere enn jeg hadde trodd, la Svendsen til om seansen på Olympiatoppen.

Tøft

Det ble gjennomført med en til dels svært så grøtete stemme.

Svendsen la til at han allerede hadde hatt sitt første møte med karriereveileder på Olympiatoppen. Han tror på en fortsatt flott framtid for norsk skiskyting.

– Jeg gleder meg til å følge med fra sidelinjen, sa Svendsen.

Trønderen stopper på fire OL-gull (av totalt åtte OL-medaljer), 12 VM-titler og 38 seirer i verdenscupen.

I VM-sammenheng ble det også seks sølv og tre bronse, i tillegg til de imponerende 12 gullene.

– Jeg hadde et håp om at han skulle ta noen sesonger til, men uten motivasjon er man sjanseløs, sier Bjørndalen til NRK.

Han kalte Svendsen «en råtass som har prestert i mange år».

Lekt med tanken

Det er ikke overraskende den 32 år gamle trønderen gir seg. Svendsen har flere ganger de siste årene lekt med tanken om å gi seg. Hans siste internasjonale mesterskapsrenn ble OL-stafetten i Pyeongchang. Der måtte han ut i strafferunde på siste skyting for Norge under meget krevende vindforhold, men Svendsen gikk likevel Norge inn til sølvplass bak Sverige.

Svendsen var norsk flaggbærer i OL i Pyeongchang, og han var også med på sølv i mixedstafetten. Han tok også en individuell bronsemedalje på fellesstarten.

Svendsens første mesterskapsmedalje som senior kom i 2007. Da tok han bronse i jaktstart under VM i Kontiolahti

Årets sesong avsluttet han tidlig. Han prioriterte ferie framfor å gå de siste verdenscuprennene, men var tilbake på start under NM i Lillehammer som ble avsluttet i helgen.

Storheter

Sist uke la Ole Einar Bjørndalen (skiskyting) og Marit Bjørgen (langrenn) opp. Med Svendsens beslutning går tre av Norges mest suksessrike idrettsutøvere de siste to tiårene over i andre roller på få dager. Bjørgen ga seg etter åtte OL-gull og 18 VM-seirer. Bjørndalen gikk i pensjon med åtte OL-triumfer og 20 VM-gull.

Aksel Lund Svindal (alpint) og Petter Northug (langrenn) er to utøvere som det også er noe usikkert om fortsetter eller ei.