Iris Produksjon og gründerselskapet Ecoprot i Meløy skal sammen bidra til å redusere klimagassutslipp ved å produsere larver som skal mates med matavfall.

De har nå fått 10 millioner kroner i støtte for utviklingen av produksjonen, melder NRK Nordland.

Alt av matavfall i nærområdet havner på avfallsanlegget til Iris i Bodø. Deler av avfallet, det som kommer fra butikkene, som tidligere har blitt kompostert til matjord skal nå brukes til å mate soldatfluelarver, som videre skal brukes som fôr i oppdrettsnæringa.

– Det direkte klimagassutslippet vi sparer er regnet ut til å være halvparten av det sammenlignet med direkte kompostering. Vi blir også mer selvforsynt, sier André Svendsen, daglig leder i Iris Produksjon til nrk Nordland.

Han påpeker også at de dermed på sikt unngår import av soya fra Sør-Amerika.

Det er Ecoprot som skal stå for produksjonen, og faglig ansvarlig Ole Torrisen forteller til NRK Nordland at de allerede i år skal produsere laksefôr på denne måten. Planen videre er å produsere 10.000 tonn i løpet av 2025.

Gründerselskapet har importert soldatfluene, som først kommer til å legge egg og videre bli til larver.

Professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Margareth Øverland, er svært positiv til prosjektet. Hun forteller at larvene legger mange egg, bruker lite mat på å vokse og at de vokser raskt, derfor kommer de veldig gunstig ut i et bærekraftsperspektiv.