(Nettavisen): Huseierne skriver i et nyhetsbrev at eiendomsmeglerorganisasjonene tirsdag denne uken lanserte den nye løsørelisten.

Denne listen sier hva som i utgangspunktet skal følge med en bolig ved salg, og endringene skal altså gjelde fra årsskiftet. Listen er et utgangspunkt, fordi det er avtalefrihet.

Hva er solgt?

Ifølge Huseierne skaper løsøre som taklamper, kjøleskap og gardinstenger fra tid til annen utfordringer for både boligselgere og og boligkjøpere. Problemene oppstår når selgerne tror de kan ta med seg noe som kjøperen tror de har kjøpt.

Den største endringen fra nyttår gjelder hvitevarer på kjøkkenet, som kjøleskap, komfyr, oppvaskmaskin ol.

Prinsippet snus nå, slik at hvitevarer på kjøkkenet ikke lenger følger med, med mindre det er særlig omtalt i salgsoppgaven. Det betyr blant annet at kjøleskap som en hovedregel ikke følger med boligen.

Glem kjøleskapet

Under har vi satt opp den nye listen om hva boligkjøperen får med seg fra 1. januar 2020.

1. Hvitevarer medfølger der dette er spesielt angitt i salgsoppgaven.

2. Heldekkende tepper følger med uansett festemåte.

3. Varmekilder som ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner følger med uansett festemåte. Frittstående biopeiser/varmeovner og terrassevarmere følger derimot ikke med. Det følger ikke med varmekilder i rom som ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder på visning.

4. TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenne, og tuneren/dekoder/tv-boks medfølger når dette eies av selger. Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med.

5. Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning.

6. Garderobeskap, selv om disse er løse. Det gjelder også fastmonterte garderobehyller og knagger, samt innredning i garderobeskap. Dette kan eksempelvis gjelde løse eller fastmonterte trådkurver, hyller, stenger og lignende.

7. Kjøkkeninnredningen tas over av boligkjøper, blant annet åpne, fastmonterte hyller og løs eller fastmontert kjøkkenøy.

8. Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner.

9. Avtrekksvifter av alle slag, samt fastmonterte aircondition/ ventilasjonsanlegg.

10. Sentralstøvsuger med komplett anlegg, herunder slange, munnstykke mm.

11. Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte "spotlights", oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning medfølger. Vegglamper, krokhengte lamper, lysekroner, prismelamper og lignende som er koblet til sukkerbit eller stikkontakt følger likevel ikke med.

12. Installerte smarthusløsninger med sentral som styrer lys, varme, lyd o.l., samt tilhørende trådløse enheter som brytere, sensorer, kameraer, integrerte høyttalere el. Enkle lysstyringssystem med en sentral som kun styrer lyspærer eller smartpærer montert i sokkel tilfaller ikke kjøperen.

13. Utvendige søppelkasser og eventuelt holder/hus til disse.

14. Postkasse

15. Utendørs innretninger som flaggstang, fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som f.eks. badestamp, boblekar/jacuzzi og liknende utendørs kar, lekestue, lekestativ, utepeis, fastmontert trommel til vannslange.

16. Fastmontert vegglader/ladestasjon til elbil følger med uavhengig av hvor laderen er montert.

17. Solcelleanlegg med tilhørende teknisk infrastruktur.

18. Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis.

19. Brannstige, branntau, feiestige og lignende der dette er påbudt. Løse stiger følger derimot ikke med.

20. Brannslukningsapparat, brannslange og røykvarsler tas over av kjøper der dette er påbudt. Eier og bruker har en plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom

.21. Samtlige nøkler til eiendommen som selger er i besittelse av skal overleveres kjøper på overtakelsen. Det gjelder nøkler til eventuelle boder, uthus, garasjeportåpner e.l. Låses boder, uthus ol. med hengelås, skal lås og nøkler til disse følge med.

22. Garasjehyller, bodhyller, lagringshyller og oppheng til bildekk følger med hvis de er fastmontert.