Går glipp av milliarder

Laks inne på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Midt-Norge (Sør-Trøndelag).

Laks inne på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Midt-Norge (Sør-Trøndelag). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Norsk sjømatnæring går glipp av 30 milliarder kroner, siden sju av ti fisk sendes ubearbeidet ut av landet.

Det viser beregninger fra Norges sjømatråd.

– Mer fisk sendes ubearbeidet ut av Norge i dag enn for ti år siden. Vi har ikke klart å komme oss vekk fra å levere råvarer til industri i andre land. Her ligger det et stort potensial for økt verdiskaping i Norge, sier Renate Larsen, administrerende direktør i Norges sjømatråd, til Dagens næringsliv.

– For villfanget fisk kunne vi økt eksportverdien med ti milliarder kroner om vi fileterte fisken i Norge. For norsk laks kunne eksportverdien økt med 20 milliarder kroner hvis vi fileterte laksen her, sier Larsen.

84 prosent av norsk laks sendes hel ut av landet uten å bli filetert. Nær halvparten av all torsk sendes ubearbeidet ut av landet, noe som er rekordhøyt.

Flere fiskebåter som leverer frossen fisk og nedleggelse av store deler av norsk filetindustri er blant de viktigste årsakene til utviklingen. Men ny teknologi med økt bruk av roboter har gjort norsk fiskeindustri mer konkurransedyktig.

LO og Sjømat Norge mener, ifølge dn.no, at man kan få opp mot 50.000 nye arbeidsplasser i sjømatnæringen, hvis politikerne legger til rette for økt verdiskaping i Norge.

Artikkeltags