Onsdag ble 24 medlemmer fra Nordland sivilforsvarsdistrikt fløyet fra Bodø og fraktet til Kongsvinger for å hjelpe til med å slukke skogbranner. De skulle egentlig til Setesdal, men så kom det ny ordre.

– Vi måtte til Kongsvinger for å hjelpe til. Mannskapene der var helt utslitte og derfor må vi trå til. Vi holder nå på med etterslukking av brannene, men det er svært varmt, vindstille og knusktørt, sier Stein Horn i Nordland sivilforsvarsdistrikt til Rana Blad.

Han beskriver forholdene som ekstreme.

– Det brenner flere steder og akkurat nå er vi helt på grensa til Sverige, der store skogområder står i brann. For å beskrive situasjonen så er det en elv i nærheten, men den er helt tørket inn så vi må grave med maskin i elvebunnen for å komme til vann. Det er ekstreme forhold, sier han.

Horn hadde ikke trodd at det skulle være så tørt i området.

– Man har jo hørt at de skulle være tørt, men man tror det ikke før man får se det. Det er så tørt at den minste gnist vil skape brann, sier han.

Hvor lenge de skal holde på i Kongsvinger vet ikke Horn.

– Det er opp til DSB. Vi får avløsning fra Finnmark og da skal vi nok et annet sted, men vi vet ikke når eller hvor. Denne samkjøringen mellom distriktene i Sivilforsvaret viser hvor viktig organisasjonen er. Jeg ser hvor mye det brenner og hvor krevende dette er og tenker på svenskene som ikke har samme organisasjon som oss. Det må være knallhardt, sier Stein Horn i Nordland sivilforsvarsdistrikt.