Simon (14) nølte ikke et sekund da vennene holdt på å drukne: – Jeg trodde først at han tullet

Simon Myrvang (14) sprang ned til båten sin og rykket ut for å redde storebroren sin og tre venner som hadde havarert på et skjær ved Engavågen i Meløy, og fryktet for å drukne.

Simon Myrvang (14) sprang ned til båten sin og rykket ut for å redde storebroren sin og tre venner som hadde havarert på et skjær ved Engavågen i Meløy, og fryktet for å drukne. Foto:

Simon Myrvang (14) nølte ikke et sekund da han forsto alvoret i situasjonen.

DEL

Årets Nordlending Ved 21.30-tiden fredag 28. august i år reddet Simon Myrvang (14) sin storebror og tre venner fra å drukne.

Han går i 9. klasse på Enga skole i Søndre Meløy, og har høstet respekt for sin modige opptreden. Selv er han bare glad for at det gikk så bra som det gjorde.

– Det er fint å vite at jeg kunne gjøre noe for dem, sier Simon.

Nødmeldingen

Han var akkurat kommet seg til kai i småbåthavna på Halsa da storebror Elias (16) ringte og fortalte at han og tre kompiser hadde gått på et skjær med båten, og var redde for å drukne.

Like etter gikk det ut nødmelding fra Kystradioen til alle båter i området, mens Seakingen lettet fra Bodø for å bistå de fire ungdommene i den havarerte fritidsbåten.

Den hadde gått på et overflødd skjær utenfor Saura, sørvest for Engavågen, og var blitt spjæret opp i møtet med en merkestake uten lys.

Staken på det overflødde skjæret skar seg godt inn i baugen på styrbord side av fritidsbåten.

Staken på det overflødde skjæret skar seg godt inn i baugen på styrbord side av fritidsbåten. Foto:

Dramatiske minutter

Simon hadde vært på Ørnes en tur med Elias og fem andre fra Halsa, som dro tilbake i to båter. Simon hadde to av dem med seg i sin båt.

De hadde skilt lag ved Engavågen, og Simon var akkurat kommet seg til småbåthavna på Halsa da den alarmerende telefonen fra Elias kom.

– Jeg trodde først at han bare tullet med meg, husker Simon.

Som aksjonerte straks han forsto alvoret. Han sprang ned til båten, hoppet ombord og dro til unnsetning med 25 knops fart. Da han omlag fem minutter etter telefonsamtalen kom fram til vraket, fikk han se at båten sto fast i staken på det overflødde skjæret, delvis fylt med vann.

16-åringene havarerte og ringte i nød: – De var i sjokk. De fryktet for livet

Kom først

De fikk varslet om redningen, og dermed kunne mannskapene i redningsbåten som var sendt fra bilferga "Ørnes", og andre som var på vei mot den havarerte fritidsbåten, senke skuldrene.

For Simon var den som kom først fram, fikk broren og kompisene om bord i sin båt, og fraktet dem til land og til ambulansen som kjørte dem til den ventende Seakingen på fotballplassen ved Enga skole.

Simon husker at han klarte å beholde sinnsroen med redningsaksjonen pågikk, selv om Elias og de andre hadde kuttskader og en av dem trodde han hadde pådratt seg en bruddskade.

– Heldigvis var ingen av dem alvorlig skadet, og ingen har fått alvorlige men av hendelsen etter det jeg kjenner til, sier Simon.

Årets nordlending

Simon synes det er fint å bli foreslått å bli hedret som Årets nordlending på bakgrunn av det han gjorde for Elias og kompisene.

– Det er bare spennende, sier han.

Han har fått ros fra mannskapene på redningskøyta, og tenker at det i ettertid er godt å tenke på at hans innsats hadde gjort en forskjell for utfallet av ulykken.

– Det var andre båter på vei, men de var lenger unna. Det kunne gått mye verre om jeg ikke hadde kommet, sier 14-åringen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 311200822


Varnish cache server