Gå til sidens hovedinnhold

Sikret seg superstjerne som festivalprofil: – Dette blir høydepunktet for meg i 2021

Ane Dahl Torp (45) blir festivalprofil under høstens Bodø Filmfestival. Superstjernen selv gleder seg veldig.

For abonnenter

– Jeg er så utrolig godt fornøyd med at Ane Dahl Torp har sagt ja til å bli profil når vi skal arrangere festival i oktober. Det artige er at også skuespilleren selv er akkurat like oppspilt. Hun gleder seg genuint til å komme til Bodø, sier arbeidende styreleder i Bodø filmfestival, Cathrine Persson.

Hun overdriver ikke. For dette er hva Torp selv sier til AN:

– Etter å ha hatt følelsen av å «sitte fast» i over ett år, og levd med stengte kinoer storparten av hele dette året, og store deler av det forrige, ble jeg rett og slett skikkelig glad da Bodø Filmfestival spurte om jeg ville være årets festivalprofil. En stor ære, åpenbart. Men ikke minst en glede! Tanken på å gå inn i en åpen kino, og treffe massevis av interesserte folk, som vil både se og snakke om film.

Skal filmbades

At festivalen har befestet seg som en viktig aktør i Film-Norge er det ingen tvil om. Bodø Filmfestival har tidligere hatt skuespiller Bjørn Sundquist og regissør Nils Gaup som profiler. I år er det altså det mange anser som landets største skuespiller som tar turen nordover.

– Hvis jeg skal tippe ut ifra hvordan kalenderen min ser ut så langt, blir dette høydepunktet for meg i 2021, sier Torp.

Hun blir i Bodø under hele festivalen, og skal blant annet filmbades, altså intervjues på scenen, med hele karrieren som tema. I tillegg blir det selvsagt vist en rekke av hennes filmer.

– Ane Dahl Torps har gjort så utrolig mye allerede. Hun har spilt i en rekke filmer, hun har gjort teater og hun har vært hovedrolleinnehaver i tv-serier. Vi husker vel alle «Hjemmebane» som var en stor suksess på NRK for noen få år siden. Hun behersker det meste. Vi skal dykke ned i karrieren hennes, og kanskje skal vi også få presentert noe av det hun gjør i år. Programmet er ikke satt, men det blir garantert spennende, sier Persson.

– Hun er en morsom, allsidig og interessant person så dette er stas for oss å slippe nå, selv om det er lenge til festivalen starter, og at vi fortsatt må ta forbehold om hvordan festivalen blir på grunn av koronapandemien.

Sa ja på flekken

I motsetning til sommerfestivalene som Opptur og Nordland Musikkfestuke har Persson og resten av ildsjelene i festivalen god tid. Nå ser det ut som at hele Norge skal være ferdig vaksinert i god tid før oktober. Det kan bety fulle kinosaler og en slags normaltilværelse når Bodø Filmfestival skal gå av stabelen.

– Vanligvis er det et langvarig arbeid å sikre seg festivalprofil. Det skal passe for begge parter, kalenderen skal ryddes og det skal forhandles om honorar. En prosess som kan ta måneder. Slik var det ikke denne gangen.

– Hun sa ja på flekken da vi spurte. Hun er så gira. Personlig synes jeg også det er fint at vi har en kvinnelig profil. Vi har bare hatt to profiler før, men det er likevel på tide med en dame, og nå har vi virkelig valgt fra øverste hylle. Ane Dahl Torp er ikke bare en av landets største skuespillere. Hun er anerkjent i hele Norden, og etter hvert også utenfor. Hun har en internasjonal karriere og lager filmer både i Sverige, Danmark og Frankrike.

Hollywood har imidlertid latt vente på seg.

Satser nordisk

– I NRK-programmet «I Larsens Leilighet» blir Ane intervjuet om Hollywood og hvorfor hun ikke har hoppet over sjøen for å prøve seg der. Årsaken er at det alltid har dukket opp bedre prosjekter her hjemme og ikke minst i Skandinavia. Hun vil jobbe med ting hun synes er morsomt og interessant, dermed har hun også jobbet med teaterregi. Vi kan jo absolutt si at vi er glad for at hun holder seg her. I fjor fikk hun tildelt til den svenske prestisjetunge Guldbaggen-prisen for beste, kvinnelige hovedrolle for sin rolle som Alice i filmen «Charter».

Akkurat nå jobber programkomiteen med å velge ut filmer til festivalen. Tidligere år har det vært om lag 20 langfilmer og like mange kortfilmer. Slik blir det også i år. Men det blir en ganske vesentlig endring likevel.

– Tidligere har vi hentet filmer fra hele verden. Nå skal vi konsentrere oss om Norden. Vi har gjort publikumsundersøkelser hvert år og vi ser at hvis det er noe festivalgjengerne våre virkelig liker så er det finsk humor og islandske rariteter. Så det skal vi lete mer etter. I tillegg blir det selvsagt masse norsk film.

Kommentarer til denne saken