Kom mai du skjønne milde. Og Norge i rødt, sprit og blått. De neste dagene blir neppe hvite, i alle fall ikke for årets russ.

Men ærlig talt, selv om russetida hauses opp i alle kanaler, og voksne står i kø for å advare mot både det ene og det andre, burde man ikke heller bruke litt energi på å få denne moralen inn i egen ryggmarg?

Den norske helgefylla er verdenskjent. Og det er i all hovedsak godt voksne mennesker som skaper de største overskriftene for trøtte helgevakter rundt omkring i norske avisredaksjoner. Fyll, bråk, fest, you name it. For ikke å snakke om alt det som ikke blir omtalt i avisene. De overgrepene som skjer etter en fuktig tur på byen, men som mange er for skamfulle til å i det hele tatt anmelde.

Vi er flinke til å moralisere overfor russen. Dra i gang holdningskampanjer, lære dem gode drikkeregler. Stryke «nei betyr nei» på russedressen. Men særlig årets russ har vist at de er fullstendig kapable til å bruke huet, selv om de har alkohol innabords. Kanskje i motsetning til noen av oss «voksne»?

Flere medier beskriver årets russ som de «snilleste» noensinne. Vi hører selvsagt om unntakene, som jentene som ble tapet fast til lyktestolper i Lofoten.

Eller den 14 år gamle gutten i Sarpsborg som ble kidnappet og dynket i øl. Men, i all hovedsak, reflekterer årets russekull de holdningene og prioriteringene som gjenspeiler dagens unge. Det er viktig med gode karakterer og en sunn livsstil, det harmonerer ikke med 17-dagers fyll rett før eksamen og øl hver dag.

Kjære russ 2016: Jeg unner dere virkelig å ha det moro disse 17 maidagene. Og jeg har tro på at de aller fleste at dere vet forskjellen på rett og galt og har de riktige holdningene godt plantet i ryggmargen.

Daglig voksenmoraliseringen kommer dere nok ikke unna. Men det går jo an å håpe på at enkelte selv tar til seg noen av rådene som gis.

Selv tilbringer jeg helga på jobb. Men jeg frykter ikke å få for lite fyll og fanteri å skrive om.

Det tar nok voksengenerasjonen seg av.