Er vi nordmenn blitt for sutrete?

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Meninger«Høytid gir rom for refleksjon og ettertanke» lyder et sitat fra en TV-reklame som ruller over norske skjermer i disse dager. Og det er egentlig et ganske godt poeng. For mens velferden trolig aldri har vært bedre her til lands og vi går inn i den tiden av året hvor fråtsing nærmest er blitt en selvfølgelighet, undrer jeg: Er vi nordmenn blitt for sutrete?

Vi krangler om bompenger, velferdsskatt og setter kriseapparat i sving for å finne en løsning på den økte styringsrenta. Tiltak som til sjuende og sist skal gagne oss innbyggere, men som møtes med stadige henvisninger til krisetilstander, og ufine kommentarer i retning våre folkevalgte. Vi er sikret solide velferdsløsninger gjennom regelverk og forsikringer dersom vi blir syke, får barn eller mister jobben. Har vi det egentlig så ille, da? La oss reflektere litt.

Ifølge NTB anslår handelbransjens interesseorganisasjon, Virke at nordmenn skal bruke drøyt 11 000 kroner hver på julehandel i år. Det gir en samlet sum på 58,5 milliarder kroner, omtrent det samme Costa Rica hadde i BNP i 2016. Likevel klarte vi bare å samle inn 239 millioner under TV-aksjonen, knappe 45 kroner per innbygger. Det er kanskje ikke i meste laget i et land hvor gjennomsnittlig månedslønn ligger på over 44 000 kroner før skatt.

Likevel skal vi ha i pose og sekk. Julaften er ikke komplett før alle har fått det som sto på ønskelista, og julemiddagen er handlet inn på skamtilbud som vil sikre ribbe i fryseboksen til langt ut på nyåret.

Nei, spør du meg tror jeg ikke hverdagen er så forferdelig blytung for flesteparten av oss. Nylig meldte min kone og jeg oss på et nettkurs om søvn hos babyer, hvor foredragsholderen sa noe som jeg måtte nikke anerkjennende til: «I tunge øyeblikk hvor ting butter imot, prøv å ramse opp alle tingene du er takknemlig for». Hvis du tenker deg om, reflekterer og gir livet litt ettertanke, har vi det kanskje ikke så ille likevel.

Med ønske om en behagelig førjulstid.

Artikkeltags