Det oppleves rart at min rett til å være helt og holdent til stede for barnet mitt en periode, er fullstendig prisgitt mors yrkesaktivitet

Anders Bergundhaugen er journalist i Avisa Nordland ..

Anders Bergundhaugen er journalist i Avisa Nordland .. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

SkråblikkHeldig er jeg som har en samboer i fast jobb. For meg som far er det helt avgjørende. Det gjør at jeg nå kan se fram til 14 ukers samvær med min datter før hun har sin første dag i barnehagen – uten økonomiske bekymringer.

Jeg skal ha min del av foreldrepermisjonen, og velferdsstaten betaler. En av mange gode grunner til å betale skatt, spør du meg.

Det har jeg gjort i mange år, og etter et tosifret antall år i fast arbeid, må jeg innrømme at det oppleves rart at min rett til å være helt og holdent til stede for barnet mitt en periode, er fullstendig prisgitt mors yrkesaktivitet. Norske menn har nemlig ikke krav på pappapermisjon hvis barnets mor ikke har vært i arbeid i seks av de ti siste månedene før fødselen – eller oppfyller tilsvarende krav til inntekt.

Dagens Næringsliv skriver om et par hvor han oppfyller alle krav til arbeid og inntekt, men fordi hun er fersk gründer, og ikke overfor Nav kan sannsynliggjøre at hun vil være i arbeid hvis han får permisjon – har fått avslag på sin søknad.

Da jeg leverte min, ble jeg avkrevd dokumentasjon – ikke bare fra min arbeidsgiver – men også fra min samboers. Jeg skal medgi at det kjentes rart å måtte be henne skaffe bekreftelse på at hun ventes tilbake i jobb i den perioden jeg skal være hjemme.

Ikke at jeg misunner min bedre halvdels mindre dokumentasjonskrevende søknadsprosess, men jeg har også spurt meg hvorfor vi – som ellers er vant til å planlegge og opptre mye i fellesskap – ikke bare kunne levere én felles søknad til Nav, i stedet for to individuelle?

Ville ikke det også forenklet saksbehandlingen?

Jeg er ingen ekspert, og ser slett ikke bort fra at det finnes grunner til at ting er organisert som de er.

Føler meg likevel rimelig skråsikker på at dagens premiss, om at fars rettigheter avhenger av mors yrkeskarriere, er moden for utskiftning.

Uansett er jeg stolt av å være del av et samfunn som på mange måter legger opp til at fedre skal bidra.

For min del er det bare uker igjen til permisjonen.

Heldig er jeg.

Artikkeltags