Gå til sidens hovedinnhold

Si nei til etablering av datasenter i Meløy

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Åpent brev til kommunestyret i Meløy ved ordfører.

Jeg har nylig lest i Avisa Nordland at det planlegges et datasenter for utvinning av digital valuta, såkalt Bitcoins i Meløy. Dette er en virksomhet som krever store mengder elektrisk energi til å drive en stor ansamling av datamaskiner, og energien ender opp som varme som pumpes ut i lufta via et kjøleanlegg basert på luft til luft varmepumper. Et slikt datasenter gir bare et fåtall arbeidsplasser ( sannsynligvis mindre enn ti), og vil ha liten positiv effekt for kommunen i form av sysselsetting og skatteinntekter. De som har nytte av dette er et fåtall økonomiske spekulanter.

Strømmen som forbrukes går bokstavelig opp i røyk, og dette er helt forkastelig i dagens situasjon med strømkrise og kraftig stigende strømpriser. Kommunestyret må heller finne andre anvendelser for strømmen, f. eks produksjon av hydrogen, batterier eller andre virksomheter som bidrar til det grønne skiftet og som skaffer flere arbeidsplasser og aktivitet til kommunen. Jeg håper derfor at kommunestyret i Meløy vil være fornuftige nok til å si nei til etableringen av datasenteret.

Jan Prytz, Bodø

Kommentarer til denne saken