Setter opp tidenes mest geniale verk

Verdenskjent: Freiburger barochorchester regnes som et av verdens beste ensembler, spesielt på Bach. 10. august skal de sammen med Det Norske Solistkor og fire solister spille H-mollmessen i Domkirka.

Verdenskjent: Freiburger barochorchester regnes som et av verdens beste ensembler, spesielt på Bach. 10. august skal de sammen med Det Norske Solistkor og fire solister spille H-mollmessen i Domkirka.

Artikkelen er over 1 år gammel

– H-mollmessen til Bach er uten tvil et av de mest geniale musikkverk i historien!

DEL

Bodø: Det sier Andre Wallann Larsen, direktør i Nordland Musikkfestuke. Han er ikke rent lite stolt når han nå kan avsløre hvem som skal spille i Domkirka 10. august.

Beste noensinne

– Dette er uten tvil en av de konsertene man bare må få med seg under årets musikkfestuke. H-mollmessa til Bach er bare så nydelig. Storslått, variert og vakker. Den er selvsagt satt opp i Norge tidligere, også i Bodø, men den versjonen vi skal varte opp med blir helt spesiell. Det kan potensielt bli den beste noensinne!

Det er nemlig musikere i den absolutte toppklassen som skal spille og synge. Freiburg Barockorchester regnes som et av de beste orkestrene i verden, og da særlig når de framfører musikk av Bach.

– En av innspillingene deres er rangert på topp 50-lista over tidenes beste innspillinger. det sier ikke så rent lite. Orkesteret teller 32 mann – og kvinner. De spiller på tidsriktige instrumenter slik at det skal høres mest mulig korrekt ut. Det betyr at de bruker strenger av tarm og at instrumentene er designet slik de var på 1700-tallet. Det låter krispt og friskt.

Proft kor

H-mollmessen er det siste store verket Johann Sebastian Bach fullførte og regnes som et av de mektigste i musikkhistorien. Stykket krever mye av koret. Også her har musikkfestuka valgt fra øverste hylle.

– Det er Det Norske Solistkor som skal synge. Det er et helproft kor som virkelig kan sine saker. Disse ensemblene har aldri samarbeidet før og det er ekstra stas at de gjør det under festivalen til sommeren. Jeg tror de vil stå godt til hverandre.

Under konserten kan vi også stifte bekjentskap med toppsolistene Robin Johanssen, Marianne Beate Kielland, Benedikt Kristjánsson og Andreas Wolff.

– Det blir en opplevelse av de sjeldne. Konserten arrangeres i Domkirka fordi dette er kirkemusikk, sier Wallann Larsen.

Konserten ledes av dirigent Grete Pedersen.