Gå til sidens hovedinnhold

Senterpartiets samferdselspolitikk i Nordland

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Desto lenger tid som går, desto mer fremstår fylkestingssamlingen i Sandnessjøen i forrige måned som et selsomt spill for galleriet fra Senterpartiet. Deres egne representanter måtte holde for nesen og stemme ned Høyres forslag om å fortsatt ha behovsanløp av Nord-Solvær, tilsynelatende i den tro at det hastig bebudede møtet råd for transport og infrastruktur skulle ha med kommunen, ville innebære en snarlig og god løsning.

Jeg vil ikke si at jeg var så veldig spent på utfallet av dette møtet. Som ventet fikk øyboerne ingen avklaring, og tiden fortsetter å gå frem til 1. september og iverksettelse av nye ruter.

Dette er å holde folk for narr, og det er misbruk av politiske prosesser. Jeg våger påstanden om at det ikke er en kjeft i noen av våre mange øykommuner som med viten og vilje har stemt frem politikere som ser det som sin plikt å gjøre det vanskeligst mulig for folk å fortsette å leve sine liv ute på kysten. Jeg tror heller ikke dette var målsetningen til de som stilte til valg for Senterpartiet. Likevel er det dette som skjer. Senterpartiet sitter og bestemmer over samferdselstilbudet i Nordland, og de trosser stormer av protester fra egen grasrot og legger ned livsnødvendige samferdselstilbud. Så legger de skylden på Regjeringen.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sagt dette, men det er ikke landets regjering som har bestemt at posisjonen i Nordland skal prioritere fylkestingssal foran ferjer og hurtigbåter. Alle politikere ønsker seg flere penger å forvalte, men uansett hvor stor rikdom man sitter på må man prioritere. Og vi ser hva posisjonen har prioritert.

Fortellingen om at posisjonen mangler penger trekkes ytterligere i tvil når vi ser på ferjekaoset i Nordland i sommer, og hvordan dette har blitt håndtert. Selv om sommeren 2020 nok må ses på som ekstra spesiell, er det ikke noen nyhet at det er stor sommertrafikk på kystriksveien. Ferjekø må aldri ses på som noen ordrereserve, men en utfordring som må løses. Likevel måtte det store oppslag i riksmediene til før dette ble håndtert. Så skal det sies at løsningene som ble fremskaffet var gode, og når man først kom i gang var det godt levert fra alle involverte. Men løsningene var langt fra gratis. Det må være spesielt for folk, som opplever sine samferdselstilbud bli sterkt redusert eller endog fjernet, å se hvordan fylkesråden uproblematisk kan trylle frem penger andre steder.

Velgernes krystallklare beskjed i fjor høst var at distriktssamfunnene skulle få leve. Senterpartiet vant velgernes tillit, og styrer Nordlands samferdselspolitikk i dag. Nå er det på tide at partiet begynner å levere. Høyre kan ikke være alene i oppfordringen om å ta hele Nordland i bruk!

Kommentarer til denne saken