Gå til sidens hovedinnhold

Selvinnsikt i Nord

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Stein Sneve og kunnskapsmiljøer i Bodø tar til orde for at staten må komme Nord-Norge til unnsetning. Det må opprettes et senter for å forske på den nordnorske avfolkingen og tiltak. Det er en god ide.

Å legge senteret til Bodø under Nord universitet er derimot dødfødt. Nord bør prioritere å berge sin egen universitetsstatus og doktorgradsprogrammet. Ikke minst bør Nord ta ansvar for å styrke sine egne utdanninger innen sykepleie og lærerutdanning fremfor enda mer jag etter forskningsprestisje. Nord har ikke bare svekket seg faglig, men også sin forankring i Nord-Norge. Etter å ha trukket seg ut av Helgeland befinner nesten 40% av Nords virksomhet seg i fire byer i Trøndelag, og er mer en midtnorsk institusjon enn nordnorsk. Forskning på Nord-Norge kan ikke unngå å bruke miljøene ved Universitetet i Tromsø, som har studiesteder i hele Nord-Norge og større faglig troverdighet.

Mens vi snakker om troverdighet; hva er logikken i at den som bløffer en nordnorsk region for studenter og kompetanse skal få et forskningssenter i premie? Og som på toppen av alt skal forske på problemer man selv skaper? At løsningen for de nordnorske problemene er at enda mer penger og fagmiljø skal gå til Bodø er respektløst og virker polariserende i landsdelen.

Da er det på tide å lytte til fylkesråd Tomas Norvoll, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og Andreas Østhagen ved Fritjof Nansen Instituttet: De to nord-norske universitetene må samarbeide. Skal det forskes må det gjøres bredt og ordentlig, og ikke ende som enda et trekk i en ødeleggende kamp mellom Bodø og Tromsø. At oppdraget går til et avkledd universitet uten selvinnsikt, men med et stort ego hjelper i hvert fall ikke Nord-Norge.

Kommentarer til denne saken