Seks personer har omkommet i trafikken i Nordland så langt i år.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

50 drepte

På landsbasis har ti personer mistet livet i trafikken i juni, det er to færre enn i samme periode i fjor. I løpet av årets seks første måneder har 50 personer omkommet, det er fem flere enn samme periode i fjor.

– Selv om det varierer litt fra måned til måned, og fra år til år, er tendensen klar. Norske trafikanter er som regel flinke og ansvarlige i trafikken. De er helt i verdenstoppen. Risikoen for å bli innblandet i ulykke på norske veier er lavest i verden, sier Guro Ranes i Statens vegvesen.

Så langt har 39 menn og 11 kvinner mistet livet i trafikken i år. Møteulykker og utforkjøringer dominerer med nesten 70 prosent av alle dødsulykkene.

26 av de 50 trafikkdrepte omkom i en personbil. 10 omkom på motorsykkel, seks var fotgjengere, tre på sykkel og to i varebil.

Ingen barn under 15 år omkom i trafikken i årets seks første måneder.

– Flinke og ansvarlige

Over en tredjedel av dødsulykkene i trafikken skjer vanligvis i sommermånedene juni, juli og august.

– Kombinasjonen av økt fart og mye trafikk på veiene gir en større risiko for alvorlige ulykker om sommeren. Mange kjører ofte lengre distanser og kanskje på veier der de ikke er så godt kjent, sier Ranes.

I 2018 mistet 108 personer livet på norske veier. Det gjør Norge til det eneste landet som noensinne er nede i kun 20 omkomne per million innbyggere, opplyser Statens vegvesen. EU-snittet er 49, mens Bulgaria er verst med 96.

– Norske trafikanter er flinke og ansvarlige i trafikken. Dette er selvsagt gledelig og inspirerende. Resultatene er ingen selvfølge, men skyldes et målrettet og systematisk arbeid over tid fra Vegvesenet og andre aktører, sier hun og tilføyer:

– Dette er ingen hvilepute for oss. Vi har tøffe mål satt av Stortinget, og vi vil hele tiden jage på. En drept eller skadet i trafikken er én for mange, sier Ranes.

Vegvesenets sommerråd:

– Kjør etter forholdene, og ikke over fartsgrensen. Litt fortere er mye farligere.

– Del veien – ta hensyn til alle som bruker den.

– Husk bilbelte.

– Pakk bilen riktig. Ingen løse gjenstander, samt tunge ting nederst.

– Planlegg reisen godt, ikke stress.

– Hold deg edru.

– Sjekk bilen slik at den er i god teknisk stand.