Nord-Norge får den beste utsikten til den spektakulære hendelsen i verdensrommet

Supermåne: I desember var det siste supermåne. I januar får du imidlertid to muligheter til å få en følelse av å stå på planeten Pluto.

Supermåne: I desember var det siste supermåne. I januar får du imidlertid to muligheter til å få en følelse av å stå på planeten Pluto. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Allerede på årets andre natt kan du oppleve et spektakulært skue over nattehimmelen.

Da blir det nemlig supermåne. Dette blir den største og nærmeste fullmånene i 2018, ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler, Anne Mette Sannes.

– Årsaken er at Månen befinner seg nærmest Jorden i sin avlange bane samtidig som det er fullmåne. Månen kommer til å være nesten åtte prosent større og lyse 16 prosent sterkere enn en gjennomsnittlig fullmåne, sier de.

Større: Supermåne (venstre) sammenlignet med Månen når denne er lengst unna.

Større: Supermåne (venstre) sammenlignet med Månen når denne er lengst unna. Foto:

Sett denne? Her gjør ildkulen natten om til dag

Som å være på Pluto

Månen kommer til å være full klokken 03.25 natt til tirsdag, og paret oppfordrer folk til å oppleve stemningen under supermånen – gjerne i skogen eller et annet mørkt sted.

– Og om du befant deg på overflaten av dvergplaneten Pluto eller et annet objekt i Kuiperbeltet eller indre del av Oorts sky ville du oppleve at lyset fra Solen, på snødekket bakke, bare er noe sterkere enn fullmånelyset natt til 2. januar her på Jorden. En supermåne er derfor en flott anledning til å få en følelse av å befinne seg på et objekt lenger ut i Solsystemet.

31. januar blir det dog enda mer spektakulært. Da blir det nemlig den første totale måneformørkelsen i Norge siden 28. september 2015. Det unike denne gang er imidlertid at det også 31. januar blir supermåne – vi kan vente oss en supermåneformørkelse.

Og best av alt: I størsteparten av Nord-Norge vil totaliteten være synlig. De sørlige delene av landet vil bare så vidt merke formørkelsen som finner sted mellom 11.51 og 17.08 den 31. januar.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes. Foto:

Les også: Dette kan være vår nærmeste beboelige planet

33 000 ganger sterkere

– Formørkelsen finner sted i det Månen kommer opp i nordøst, og man vil se mer av formørkelsen jo tidligere Månen blir synlig, sier Ødegaard og Sannes.

En vanlig fullmåne lyser hele 33 000 ganger sterkere enn himmelens klareste stjerne Sirius og mer enn 2000 ganger sterkere enn Venus når denne planeten skinner sterkest.

I tillegg lyser fullmånen 1000 ganger sterkere enn alle stjernene til sammen. Når Månen blir en såkalt supermåne, dvs. at den befinner seg aller nærmest Jorden i sin bane, blir Månens vinkeldiameter ca. åtte prosent større enn gjennomsnittet.

Artikkeltags