Gå til sidens hovedinnhold

SAS-ansatte refser ledelsen

Artikkelen er over 2 år gammel

Hundrevis av SAS-ansatte retter i et internt brev krass kritikk mot flyselskapets øverste ledelse, som de anklager for å ha skapt en fryktkultur.

– SAS trenger en ny lederstil. Vi vil ha en leder vi kan følge, ikke en sjef, slår rundt 700 ansatte fast i det interne brevet, som svenske SVT har fått tilgang til.

– Vi trykkes ned av en stor og dyr administrasjon som kjører «management by fear», sier en av initiativtakerne til SVT Nyheter.

SAS-piloter over hele Skandinavia streiket i vår i én uke for høyere lønn og bedre arbeidsvilkår. Selv om det ble oppnådd enighet om en avtale, ulmer misnøyen blant de ansatte i flyselskapet.

– Medarbeidere er oppgitt over ledelsen og kjenner stor håpløshet. Fly- og bakkepersonalet er ført sammen etter streiken. SAS-ledelsen undervurderer medarbeidernes intelligens. Dette har provosert oss og vendt oss mot ledelsen, sier vedkommende.

Brevskriverne har valgt å være anonyme, av frykt for hvilke følger det ellers kan få for egen stilling i SAS.

Velkjent problem

Christian Laulund, leder for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund, forteller at det ikke er de som har tatt initiativet til brevet.

– Vi registrerer at det er misnøye fra ansatte, en misnøye som på mange måter går i samme spor som det vi har tatt opp tidligere. Dette er et problem som ledelsen har slitt med en stund og som de må ta tak i, sier han til E24.

Noen endring etter streiken har han ikke sett.

– Dessverre har vi ikke sett noen nevneverdig endring. Vi har flere ganger indikert at vi ønsker en åpnere dialog, og det målet har vi fremdeles. Så får vi se om ledelsen ønsker å bidra på sin måte slik at vi kan unngå at ansatte får denne følelsen av toppstyring uten engasjement, sier Laulund.

– Herlig engasjement

Konserndirektør Carina Malmgren Heander, som er «Chief of Staff» med ansvar for HR og kommunikasjon i SAS, har ifølge SVT kommentert brevet på selskapets interne nettverk.

– Jeg vil få takke dere for engasjementet, det er herlig å se. Jeg er positiv til at vi har samme mål i tankene: Et i lengden lønnsomt og framgangsrikt SAS, skriver hun.

SVT har bedt om, men ennå ikke fått en kommentar fra SAS-ledelsen.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken