Gå til sidens hovedinnhold

Sånn er det blitt. Norges største klubb reiser lettet hjem fra Bodø etter å ha flakset med seg ett poeng.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skuffelsen over et uavgjortresultat mot RBK sitter fortsatt i. Glimt var så mye bedre enn trønderne at 2–2 er nesten så langt unna et rettferdig resultat som man kan komme. Men vi må også snakke om dommeren.

Brutalt for Marius Høibråten

Lode–erstatteren Marius Høibråten har spilt seg stadig bedre fra kamp til kamp. Mot Rosenborg fikk han masse rom å boltre seg i og tok virkelig for seg. At stopperne tar med seg ballen og forserer, er en ikke ubetydelig del av Glimts angrepsspill. RBKs midtbane var for det meste opptatt av å ta ut Patrick Berg og hans kolleger på Glimts midtbane, og da ble det virkelig muligheter for Høibråten og Brede Moe.

Det var herlig å se at spesielt Høibråten var så ivrig på å komme seg i angrep. Kjetil Knutsen hadde sagt fra før kampen at spillerne måtte tørre og ta sjanser, og det var en beskjed Høibråten svarte veldig bra på.

Marius Høibråtens kamp kan derfor godt brukes som et eksempel på hvor viktig det er at Glimt tør kjøre på offensivt. Men dessverre kan vi også bruke ham som et eksempel på at det fortsatt lugger litt i Glimt–systemet. Relativt upresset, men sikkert småstressa, ga nemlig Marius Høibråten RBK ballen i det 88. minutt, og to trekk senere satt utligningen å målet bak Nikita Haikin. Brutalt.

35 minutter power play

Glimt var bedre enn RBK i første omgang, og i andre omgang var det nesten divisjonsforskjell. 35 minutter av andreomgangen opplevdes som et konstant råkjør mot trønderne. Det føltes som om Glimt hadde to–tre flere spillere på banen enn RBK, og det er nesten utilgivelig at man ikke klarer å utnytte et slikt formidabelt spillemessig overtak til å drepe kampen fullstendig.

Dessverre ble det altså kun med ett i stedet for tre poeng, og dessverre kunne RBK–spillerne glise hele veien hjem.

Sånn er det blitt altså. Norges største klubb reiser lettet hjem fra Bodø etter å ha flakset med seg ett poeng.

Et brutalt overfall

Det var rutinerte Kai Erik Steen som hadde ansvaret med å lede denne kampen. Det ble en tøff oppgave for dommeren, ikke minst fordi RBK spiller veldig fysisk, har lavt tempo og kom ofte sent inn i situasjonene.

Det ble ropt på straffe til Glimt ved tre–fire anledninger, og ifølge tidligere toppdommer Svein–Erik Edvartsen ble hjemmelaget snytt for straffe to ganger: En hands i det 36. minutt og taklingen av Ola Solbakken to minutter før slutt – på stillingen 2–2.

Spesielt den siste synes jeg er håpløst løst av dommeren. RBK–keeper André Hansen moser ned Ola Solbakken akkurat innenfor 16. meteren i noe som best kan karakteriseres som et brutalt overfall. Siden ballen falt rolig ned foran beina til Hansen veivet Kai Erik Steen spillet videre. I dommerterminologien skulle Glimt hatt straffe fordi Hansen taklet Solbakken på en hensynsløs måte.

RBKs kunstgress-fokus

Som vanlig er RBK pekt ut som en av gullkandidatene. Det er faktisk litt vanskelig å se hvordan det skal skje. Årets utgave av «Troillongan» er egentlig veldig lite Rosenborgsk i måten å spille på – om man kan snakke om en gjenkjennelig spillestil i en klubb som har vinglet veldig mye post Eggen. Ingen tvil om at Åge Hareide har et fysisk sterkt lag som det kan være vanskelig å slå, men samtidig går det veldig tregt. Og det går tregt på to måter: Med ball, men ikke minst i presset uten ball.

Tror ikke dette blir den siste uavgjortmatchen for trønderne, men kanskje den de gledet seg mest over.

Et annet poeng som jeg mener spiller inn når vi skal vurdere styrken til RBK er Åge Hareides stadige fokus på kunstgressbaner. Han brukte faktisk underlaget som litt av forklaringen på hvorfor de ble rundspilt i Bodø. Rosenborg skal spille mange kamper på kunstgress i år. Greit å ha unnskyldningen klar allerede nå.

Åge om det – nå er det Brann som venter for både RBK og Glimt. I Brann–leiren er det selvsagt full fyr i teltet etter null poeng, ett mål og ti baklengs på tre kamper. Bergenserne tåler ikke sånt, og nå skal de altså først ut mot RBK torsdag før de får regjerende seriemester på besøk mandag.

Kåre Ingebrigtsen har virkelig tøffe utfordringer om dagen. Med tap i disse kampene ser vi kanskje årets første trenersparking?

Kommentarer til denne saken