– Det kom som et sjokk, men jeg ble veldig, veldig glad. Så ble jeg litt stolt også. Folk har sett det jeg har gjort og setter pris på det. Det er en god følelse.

Det sier 17-åringen Sandra Vestnes, som er nominert til Årets nordlending.

Mobbing og netthets

I 2020 snakket AN med Sandra Vestnes og venninnen Pernille Bull-Dahl om stygg språkbruk i ungdomsskolemiljøet.

Siden har hun flere ganger stilt opp for å fortelle om sine opplevelser med netthets. Tidligere i år deltok hun i en podkast i regi av Medietilsynet om temaet, og hun ble invitert til TV2-programmet God morgen, Norge.

– Jeg vil beskrive 2022 med ett ord: uvirkelig. Jeg kan se tilbake på bilder fra God morgen, Norge og tenke at det er uvirkelig. At jeg ble invitert i bursdagen til prinsesse Ingrid Alexandra i sommer har ikke gått opp for meg enda. Det har vært mye å gjøre, men det har vært veldig lærerikt.

Når Avisa Nordland snakker med henne er hun midt i skoledagen på Maritim videregående skole Sørlandet i Kristiansand, der hun går andreåret.

– Neste år skal jeg ut som lærling, og jeg har lyst til å prøve meg i Forsvaret eller på cruiseskip. Jeg vil ut i verden, sier 17-åringen.

– Oppmerksomhet

Hun har selv opplevd å bli hetset på nett. Hun har blant annet opplevd at noen har lagt ut en hetsvideo om henne på TikTok, og hun har gjentatte ganger fått stygge kommentarer på Instagram-innlegg.

– Det er mange som har kommet med kommentaren «dette gjør du kun for oppmerksomhet», sier hun når AN spør om hvorfor hun velger å fortelle om sine opplevelser.

– Jeg kunne valgt å ikke vise ansiktet mitt, men da får ikke de som ikke tør å si fra en person de kan kjenne seg igjen i. Derfor gikk jeg ut med navn og bilde.

Hun har blitt kontaktet av flere etter at hun fortalte om hetsen.

– Jeg har også fått veldig mange fine tilbakemeldinger, særlig fra foreldre og andre voksne, som syns det jeg gjør er bra.

Generasjoner

Hun poengterer at det er ekstra viktig for henne å fortelle fordi det er så få som snakker om det å bli utsatt for netthets og mobbing.

– Vi vet at det skjer daglig i norske skolegårder og på sosiale medier. Det er et stort samfunnsproblem som vi må ta tak i nå.

Tre av fire barn mellom ni og tolv år er på sosiale medier selv om aldersgrensen er 13 år, ifølge Medietilsynets undersøkelse som ble publisert i 2018.

– Vi begynner med sosiale medier i ung alder, og det er viktig at vi lærer opp nye generasjoner til å ikke snakke stygt om hverandre på nett. Samtidig må vi lære opp den eldre generasjonen.