Gå til sidens hovedinnhold

Samisk handlingsplan - Medbestemmelse er mer enn å bli nevnt i festtaler!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bodø kommune har mange planer som gjelder for mange ulike samfunnsområder. Det undrer meg derfor at den samiske handlingsplanen er forsvunnet fra oversikten over Bodø kommunes planstrategi for 2020-2024. I et bystyremøte i mai 2018 behandlet vi sammensetninger av råd i Bodø kommune kommunale råd i Bodø kommune, hvor det tidligere vedtaket om å etablere et samisk råd i kommunen, ble forkastet. For oss i Rødt er dette svært beklagelig, siden vi mener at dette hadde vært viktig for å sikre medbestemmelse for den stadig voksende samiske befolkningen i kommunen. Isteden ble det foreslått fra samarbeidspartiene at man skulle etablere en samisk handlingsplan, hvor blant annet representanten fra Senterpartiet var oppe og argumenterte for hvor viktig det var å få en samisk handlingsplan, og at samisk råd derfor måtte vike.

Det skjer mye positivt når det gjelder det samiske perspektivet i Bodø kommune, og Bodø2024 vil også gi samisk språk og kultur et løft her i byen. Samtidig må vi passe på at den samiske utviklingen i byen skjer i tråd med også de interesser som den samiske befolkningen i Bodø og omegn har. For å sikre dette, må vi ta den overordnede samiske politikken på alvor, og sikre at vi har gode systemer som sikrer medbestemmelse når det gjelder den samiske utviklingen i byen. Selv om det er viktig at det samiske perspektivet kommer inn i mange planer der det er relevant, er det en viss risiko for at man dermed mister det helhetlige blikket. I tillegg er det krevende for vanlige innbyggere å holde oversikten over alle de ulike politiske prosessene som pågår i kommunen til enhver tid. Derfor mener vi i Rødt at den samiske handlingsplanen tas inn igjen i planstrategien for 2020-2024.

Kommentarer til denne saken