Til saltmotstanderne: - Jeg mistenker at dere henter kunnskapen fra leserinnlegg dere selv har skrevet

Helge Grønmo

Helge Grønmo

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerDET ER ingen ting som engasjerer våre lesere mer enn salting av vei, det må i så fall være elbilfordeler eller eiendomsskatt. Motstanderne av salting påpeker at salt fører til rust og høyere verkstedregninger. Dessuten husker de hvor fint og hvitt det var i Bodø i gamle dager, før saltet gjorde veinettet svart og skittent.

Selv har jeg ingen verdens ting imot salting av veier. Det er vitenskapelig bevist at salting av vei fører til færre ulykker og da er rust i eksosanlegget en liten pris å betale. Hvis mine barn kan ferdes til og fra skolen bare litt tryggere på grunn av salting så er det greit at Bodø ikke ser ut som et julekort.

SALTMOTSTANDERNE KJENNETEGNES ved at de er menn. De er gjerne over 60 år gamle. Og de har ganske dyre biler. Dessuten er de selverklærte eksperter på samferdsel (påfallende ofte er de samme gubbene også eksperter på eiendomsskatt, innvandring og el-bilpolitikk). Med stor pondus slår de fast at salting fører til flere ulykker, glattere veier og dessuten store ødeleggelser på miljøet. Jeg mistenker at de henter kunnskapen sin fra leserinnlegg de selv har skrevet.

Norge har det laveste antall drepte i trafikken i verden, sett ut fra innbyggertallet. I 2015 døde 118 mennesker i trafikken. Til sammenligning døde 539 mennesker i 1975, og 341 i 2000. Salting er selvsagt ikke hele forklaringen, men det er en del av bildet.

I DAG saltes om lag 15 prosent av veinettet i Norge. I 2011 ble det brukt 238.000 tonn salt. Siden har bruken av salt gått merkbart ned. I 2014 ble det brukt 178.000 tonn salt og trenden fortsetter. Det saltes smartere, og det saltes mer skånsomt langs innsjøer og sårbar vegetasjon.

Ellers kan saltmotstanderne trøste seg med at den globale oppvarmingen sannsynligvis vil medføre mindre salting de neste tiårene.

ER DET da ingen ting ved saltingen som irriterer meg? Jo, jeg er bekymret for hunden min når vi går turer vinterstid. Han bruker jo ikke sko og det kan muligens være ekkelt å vase rundt i saltlake. Ender min portugisiske vannhund opp med «fenalabber» vet jeg jammen ikke hva jeg skal gjøre. Trøsten er at han i det minste ikke blir kjørt i hjel.

Artikkeltags