Varsler forsinkelser i flytrafikken

Av
DEL

De tekniske problemene som førte til full stans i flytrafikken i morgentimene er nå løst. Trafikken går etter hvert som normalt, men det vil bli noen følgeforsinkelser utover dagen.

Det melder Avinor i 06.25-tiden fredag.

Et felleseuropeisk telenettverkssystem leverer data om flyvninger. Dette systemet eies av Eurocontrol. En underleverandør i dette nettverket har hatt problem med en node. Problemet fikk konsekvenser kun for norsk trafikk og systemet var nede i cirka tre timer.

- Vi vet at noen fly ble innstilt som følge av situasjonen som oppstod i morgentimene. Men trafikken vil normaliseres i løpet av et par timer. Det er ingenting som per nå tyder på at hacking er årsak til databruddet, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud i en pressemelding.

Så langt ser det ikke ut til at Bodø lufthavn er rammet av store forsinkelser. SAS og Norwegian har begge fly til Oslo i 07.00-tiden. Disse ble rundt ti minutter forsinket. Ellers meldes det ikke om forsinkelser i Bodø.

Problemer

Flytrafikken til og fra Norge sto fredag morgen grunnet problemer med datanettverket som forsyner Avinor med informasjon.

– Datanettverket som gir Avinors systemer informasjon om flygninger som skal trafikkere i norsk luftrom er nede. Feilen ligger utenfor Norge og medfører svært begrenset kapasitet i flytrafikken. Alle avganger og ankomster er stanset inntil videre. Vi beklager de ulempene dette måtte medføre, og kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig, skrev selskapet ien pressemelding.

Feilen skjedde i natt, ifølge NRK.

Problem i England

Kommunikasjonssjef Gurli Ulverud i Avinor sier til NTB at problemet lå i England.

– Vi vet at datasystemet som er nede, befinner seg der, men vi det ikke hva feilen er. Vi jobber selvfølgelig med å utbedre dette, men vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før feilen er funnet og eventuelt rettet, sier Ulverud i 06-tiden.

– Vi har spurt om dette gjelder andre land, men beskjeden er at det bare er Norge som er rammet. Dette systemet leverer informasjon om alle flygninger i norsk luftrom, som flygeledere og kontrollsentre er avhengig av. Så lenge vi ikke har denne informasjonen, er vi nødt til å stanse trafikken, forklarer Ulverud.

– Det kan være noen unntak, men det vil i beste fall være ekstremt begrenset kapasitet. I praksis er det full stans i både utenriks- og innenrikstrafikken.

Et Widerøe-fly fra Kirkenes og Vadsø landet som normalt i Alta klokken 6. Ti minutter senere landet Thai Airways' fly fra Bangkok på Gardermoen. Det er også enkelte fly i luften som kun skal passere gjennom norsk luftrom på vei til og fra andre land.

Artikkeltags