Stadig flere jenter finner veien til fotballbanen, både for å spille og heie. Det er antakelig litt trist for andre idretter, men viser også fotballens stadig mer dominerende posisjon både i samfunnet og media.

I takt med flere kvinnelige fotballspillere har også spillet blitt bedre, og tilskuertallene har økt.

Da England tok EM gull på hjemmebane i fjor sommer så 87.000 tilskuere kampen. Det er ny publikumsrekord i EM-sammenheng, både for menn og kvinner.

Dessverre er ikke utviklingen like positiv når det gjelder norsk klubbfotball for kvinner. Men det som har skjedd internasjonalt viser potensialet om norsk kvinnefotball griper sjansen.

Det nye samarbeidet mellom Bodø/Glimt og Grand er et skritt i retning av å oppnå nettopp det.

Beg­ge klub­bene beholder hvert sitt se­ni­or­lag framover, men topp­sat­sin­gen skal fra 2024 skje i regi av Glimt alene. Det be­tyr at Glimt over­tar Grands plass som pr. nå er i 1. divisjon, mens Grand kom­mer til å ha et lag i 3. di­vi­sjon.

Flaggskipet for kvinnefotballen i Bodø kommer dermed til å spille i gult og ikke rødt, og blir en del av den satsingen som har gitt to gull og to sølv i herrefotballens toppdivisjon de fire siste årene.

Det gir langt på vei Bodøs kvinnelige toppspillere tilgang på den samme kompetanse som herrene, noe som forhåpentligvis vil bidra til å etablere også Glimt kvinner som en stabil, norsk toppklubb.

Kanskje til og med med spill i Europa etter hvert.

Bodø/Glimt er langt fra den første herreklubben som har fått seg et damelag. Brann, Rosenborg, Vålerenga og Stabæk tok de fire øverste plassene i fjorårets toppserie.

Men de har enten bygget opp et eget damelag fra bunne, eller overtatt hele damesatsingen fra andre. Samarbeidet mellom Bodø/Glimt og Grand, der begge har egne lag, er slik sett unikt norsk sammenheng.

Det vil garantert by på utfordringer, men løser man dem er vi sikret en satsing der begge klubbers styrker kan utnyttes til felles beste.

Bodø er, som Nord-Norge ellers, preget av små kompetansemiljøer og slik sett bør denne type samarbeid også kunne virke inspirerende for andre samfunnsområder.

Bodø/Glimts suksess de siste årene er nesten uten like, i hver fall i nordnorsk sammenheng.

Det har skapt en voldsom entusiasme innad, og masse goodwill utad. Å være knytte til Glimt, enten det er som spiller, tilskuer eller bare bodøværing er blitt en kilde til stor stolthet.

Nå får også den kvinnelige halvdelen av Bodø anledning til å ta del i dette fullt ut, for med alle respekt for Grand; slik situasjonen er blitt er det å spille i gult noe helt annet enn i rødt.

Det vil antakelig også kunne bidra til å dra flere gode, kvinnelige fotballspiller til Bodø og slik legge grunnlaget for et kvinnelige fotballeventyr i vår by også.