Gå til sidens hovedinnhold

Samarbeid kan bidra til å løse langvarig veterinærkrise

– Jeg er først og fremst veldig glad for at vi forhåpentligvis har funnet en vei ut av veterinærkrisen i Nord-Salten.

Det sier ordfører Aase Refsnes i Steigen etter at det er etablert et samarbeid mellom, Cermaq Norway og Steigen kommune som en konsekvens av at Steigen og Hamarøy lenge har hatt akutt mangel på veterinærer.

Avtalen mellom havbruksbedriften og kommunen innebærer kjøp av veterinærtjenester for å kunne sikre en ny veterinær i Nord-Salten et solid næringsgrunnlag. Veterinæren vil organisere seg som privat næringsdrivende, og delta i den tredelte veterinærvaktordningen i Nord-Salten.

Det har siden i fjor sommer vært veterinærkrise i regionen.

– Det har gått over et halvt år som har vært uholdbar for dyrene våre, bønder, veterinærer og kommunen. Så er det jo ofte sånn at gode og kreative ideer dukker opp i krisetider. Dette er et unikt samarbeid rett inn i to store næringer i Steigen og Hamarøy. Jeg tror dette kan være en spennende jobb for både relativt nyutdannede og erfarne veterinærer. Vi vet at mange vil flytte til Nord-Salten og med en så attraktiv jobb med på lasset, satser vi på full klaff, sier Refsnes i en felles pressemelding fra Steigen kommune og Cermaq.

Kan gi robusthet

Også Marit Holmvaag Hansen, leder for fiskehelse og settefisk i Cermaq er fornøyd.

– For oss i Cermaq er dette en vinn-vinn-løsning. Cermaq er den største kjøperen av eksterne veterinærtjenester i kommunen. Et samarbeid mellom Steigen kommune og Cermaq kan bidra til å sikre at vi får en robust vaktordning i kommunen, mener hun.

Veterinær i Cermaq og regionansvarlig fiskehelse i Nordland, Elisabeth Faureng, tror det nye samarbeidet vil være spennende både for veterinærer og for Cermaq.

– Fiskehelse er svært viktig i driften vår. Vi har i perioder stort behov for fiskehelse- og veterinærtjenester. Noe av dette behovet har vi hittil dekket gjennom å leie inn eksterne veterinærtjenester utenfor kommunen. En samarbeidsavtale med kommunen vil bidra til at vi kan få dekket inn dette behovet via tilbud i kommunen, samtidig som landbruksnæringen kan få dekket sitt behov for en vaktordning på veterinærtjenester på en god måte, mener Faureng.

Fortsatt utfordringer

Ordfører Aase Refsnes understreker at veterinærkrisen både er og vil være kompleks i tiden framover, både i Nord-Salten og resten av Distrikts-Norge.

– Nedgangen i gårdsbruk i hele landet, sammenkoblet med krav om tilfredsstillende vaktbelastning for veterinærene, utfordrer næringsgrunnlaget. Da er vi avhengige av å finne kreative former for å sikre veterinærene både nok arbeid og en spennende arbeidshverdag, samt penger til å betale regningene, mener hun.

Marit Holmvaag Hansen mener dette er en løsning som vil være positiv for dem som er veterinærer i kommunen i dag,

– Den nye veterinærstillingen vil ikke benytte seg av det næringsgrunnlaget som dagens veterinærer i Steigen har bygd opp, men rette seg mer mot akvakultur som ikke har vært en stor del av eksisterende veterinærvirksomhet i kommunen til nå, påpeker hun.

Kommentarer til denne saken