Gå til sidens hovedinnhold

NHO-sjefen ber andre lære av denne kommunen

Artikkelen er over 4 år gammel

– Se til Saltdal. Det sier NHO-direktør i Nordland, Ole Hjartøy. Han har nylig besøkt bygda.

Bakteppet for Hjartøy sitt besøk til Saltdal var at NHO Nordland henter inspirasjon fra næringslivet for innspill til ny Nasjonal Transportplan (NTP).

500 ansatte

Med seg til Saltdal hadde NHO-direktøren også tidligere Stortingsrepresentant, nå spesialrådgiver NHO, Ivar Kristiansen.

– Det er svært nyttig å reise ut og lytte, sier NHO-lederen i Nordland, Ole Henrik Hjartøy.

I Saltdal besøkte Hjartøy og Kristiansen bedriftene Nexans, Hepro, Saltdalshytta og Salten Aqua. Til sammen sysselsetter disse rundt 500 personer.

Det er bedrifter med svært forskjellig produksjon, men samtidig har de alle et felles behov; styrking av infrastruktur. Det trenges forbedring av transportlinjer både på vei, til sjøs og på jernbanen.

Blant annet kom Roger Øksheim i Salten Aqua, med et godt bilde på situasjonen: oppdretterne i Salten produserer på en dag nok til å mette Oslos befolkning.

Fra Saltdalshytta fikk NHO-lederne høre at hytteprodusenten har levert 6.000 bygg siden oppstarten, mens Nexans nå produserer nå en fiber sjøkabel til Kina på 6.000 kilometer i én lengde.

– Eksempelvis nytter det ikke å produsere laks av god kvalitet i her dersom man ikke får den ut i markedet, konkluderte Hjartøy etter fabrikkbesøkene.

NHO Nordland skal ha ferdig sitt innspill til nye NTP i løpet av april. Stortinget skal godkjenne planen i juni.

– Det vi får av signaler her i Saltdal er veldig viktig, sier Hjartøy, som har spisset blyanten etter besøket.

Transport

– I en kommune med rundt 5.000 innbyggere, i det man kan kalle utkantstrøk med et globalt marked, må næringslivet ha gode rammevilkår.

– Transport ut av regionen er veldig viktig. Saltdalsbesøket bekrefter Nordlands solide vekst og muligheter. God samferdselspolitikk og solide transportkorridorer er avgjørende for at våre eksportbedrifters framtidige suksess, slår Ole Hjartøy fast.

Kommentarer til denne saken