Salten-lag imponerte da Skandinavias beste forskere ble kåret

Septem: Salten-laget under finalen av Scandinavian Innovation Award i Trondheim mandag.

Septem: Salten-laget under finalen av Scandinavian Innovation Award i Trondheim mandag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Mandag var Statoils forskningssenter i Trondheim vertskap for tidenes første finale i forskning- og innovasjonskonkurransen Scandinavian Innovation Award. Kun ti av 900 skandinaviske lag hadde på forhånd kvalifisert seg til finalen på bakgrunn av fremragende forskning på en viktig samfunnsutfordring.

Forskningskonkurransen arrangeres av FIRST Scandinavia og Statoils talentprogram Morgendagens Helter hvor selskapet støtter talenter innen idrett, kultur og utdanning. Formålet er å vekke interesse for innovasjon, forskning og realfag i tidlig alder ved å la deltakere løse reelle problemer.

Forsket: Laget har de siste månedene forsket på hvordan samfunnet kan bruke fosfat til å hindre at næringssalter havner i havet og ødelegger bukt og vik

Forsket: Laget har de siste månedene forsket på hvordan samfunnet kan bruke fosfat til å hindre at næringssalter havner i havet og ødelegger bukt og vik Foto:

Lokale forskerspirer med solid innsats 

Etter en hektisk finaledag med foredrag, veiledning fra mentorer og presentasjoner ble det dessverre ingen pallplassering på Septem – som består av utøvere fra Bodø og Steigen.

Det unge forskerlaget består av to jenter og fem gutter på 15 år, og det var spesielt forskningstemaet som høstet lovord fra arrangørene. 

– Talentene på Septem har vist en sterk indre glød og innsats for forskningen på næringssalter. De har tatt tak i en aktuell utfordring og kommet med en nytenkende og imponerende løsning. Både Statoil og samfunnet er avhengig av slike talentfulle hoder for å løse dagens og framtidens utfordringer, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Statoil Morgendagens Helter.

Dette er ikke første gang Septem gjør seg bemerket. Før jul gikk de helt til topps i den skandinaviske finalen av First Lego League.

Medlemmene av laget er Amalie Mannsverk, Atle Daniel Aalstad. Fredrik Aasen, Mia Stenseth, Håkon Ytterstad Grande, ÅrIsak Krilic og Simon Sandvik. Alle deltakerne er 15 år.

Laget har de siste månedene forsket på hvordan samfunnet kan bruke fosfat til å hindre at næringssalter havner i havet og ødelegger bukt og vik. Løsningen heter Tubus og er spesielt laget for at kommuner skal kunne spare penger og unngå store inngrep i naturen.

Les også: Måtte bruke konfirmasjonspengene på å komme seg til finalen – ba næringslivet om hjelp

Første gang i Norge 

Dette er første gang forskning- og innovasjonskonkurransen arrangeres i Skandinavia. Under konkurransen fikk Septem veiledning fra masterstudenter ved NTNU og deltok på et foredrag med Ungt Entreprenørskap for å komme et steg nærmere på å realisere løsningen i framtiden.

Selv om det ikke ble seier skal Septem likevel reise til USA for å delta på Word Festival i verdens største kunnskapskonkurranse – FIRST LEGO League. 

Årets forskningstema testet kreativiteten til deltakerne og handlet om hvordan vi kan forbedre måten mennesker finner, bruker eller kvitter seg med vann på. 

De andre norske finalelagene er Team Splash (Ringsaker), Aqua Dux (Kongsberg) og Team Electronic (Trondheim). 

Artikkeltags