Mandag kveld blusset en skogbrann på Berghulnes i Saltdal opp for tredje gang på få dager.

– Vi fikk melding like etter klokken 22.00 mandag kveld, sier operasjonsleder ved politiet i Nordland, Ivar Bo Nilsen til an.no.

Han påpeker at området ligger sør for elva, men nord for jernbanen i Øvre Saltdalen.

– Elva fungerte som en slags buffer mot E6, og det var visst aldri fare for at brannen skulle spre seg dit, sier han.

– Slokket

Ifølge operasjonslederen brant det godt da brannvesenet kom til stedet i går kveld.

– Langs jernbanesporet kjørte de av gårde med en vannpumpe. Denne, så vel som slanger, bar de så ned til brannstedet for å kunne benytte seg av vann fra elva, sier Nilsson.

– De har jobbet som helter, legger han til.

Nå er området dynket med vann.

– Brannvesenets teori er at skogsbunnen består av torv, og at brannen spiser seg ned i marka. Vinden har trolig fått fart på brannen igjen, sier han.

Vurderer bålforbud

Brannsjef og daglig leder i Salten Brann IKS, Per Gunnar Pedersen, sier at et leirbål, trolig etter jegere, er skyld i skogbrannen.

– Dette er bare ett av flere slike tilfeller i regionen. I forrige uke hadde vi for eksempel en hendelse av samme opprinnelse i Skaiti, sier han.

Nattens skogbrann ved Berghulnes strakte seg over et område på mellom 100 og 200 kvadratmeter.

– Det var ordentlig varmt i området og vi måtte bære vann fra elva for å slokke bit for bit. Heldigvis var vindretningen på vår side, slik at vi ikke fikk den intense spredningen, forteller han.

Ved midnatt var brannen slokket.

Pedersen understreker at de i kjølvannet av flere hendelser vurderer å innføre bålforbud.

Ifølge han skal man i løpet av dagen vurdere om det fortsatt er fare for at brannen blusser opp igjen.

– Flere tilfeller

I en pressemelding til Avisa Nordland opplyser Salten Brann IKS at det er stor lyng- og gressbrannfare i Saltenregionen. Dette på grunn av sterk østlig vind og lite nedbør den siste tida.

– De siste dagene har det vært flere tilfeller av uaktsom bruk av åpen ild i skog og utmark som har ført til flere unødvendige utrykninger for å etterslokke bålsteder. Slike utrykninger tar lang tid da det som oftest foregår i ulendt terreng, opplyses det.

Brannvesenet henstiller på det sterkeste at folk som ferdes i skog og utmark i forbindelse med jakt viser stor grad av aktsomhet.

– Alle bål skal slokkes med vann for å hindre oppblussing. Uaktsom atferd vil bli politianmeldt.