Brannen i Saltdal er slukket

Det brenner ikke fort eller at det er mange åpne flammer, men det har brent siden lørdag ettermiddag. Bildet er tatt rundt 16.30 søndag.

Det brenner ikke fort eller at det er mange åpne flammer, men det har brent siden lørdag ettermiddag. Bildet er tatt rundt 16.30 søndag. Foto:

Brannen i Saltdal, som har vart siden lørdag, er nå slukket. Det melder 110-sentralen.

DEL

OPPDATERING 09:45

110-sentralen melder mandag formiddag at brannen i Botn i Saltdal er slukket.

- Brannmannskapet i området meldte at de nå har slukket brannen og at de trekker seg tilbake. Det har vært folk der hele tida, og på grunn av den vanskelige tilgjengeligheten har det vært svært krevende å komme til med blant annet vannpumpe, sier Øystein Bjerke i 110-sentralen.

OPPDATERING MANDAG 06:15

Flere mannskaper fra Salten Brann har jobbet på spreng det siste døgnet for å få kontroll på brannen som oppsto i Botn i Saltdal lørdag ettermiddag. 110-sentralen opplyser at brannen er under kontroll, men at det har vært brannvakt på stedet gjennom hele natten.

– Det er fortsatt brannvakt på stedet, og aksjonen er ikke avsluttet. Brannfolkene som er der snur jorda for å kontrollere om det fortsatt kan oppstå flammer. Det er en liten røykutvikling på stedet, forteller Magne Brunes i 110-sentralen.

SISTE OPPDATERING SØNDAG 21:30:

Magne Brunes i 110-sentralen kan opplyse om at det er framdrift i slukningsarbeidet.

– Mannskapet jobber fortatt på stedet der det er røyk. Det er varmt i jorden, så de graver seg ned i jorden for å få slokket. De skal etter planen jobbe fram til midnatt, og med den framdriften det er nå tror de det vil være over innen den tid, sier han.

OPPDATERING SØNDAG KLOKKEN 18:45:

Flere mannskaper fra Salten brann har tatt seg fra Saksenvik og til brannområdet i Botn. Brannmester John Harald Løkås opplyser at de oppfatter at de har kontroll.

– Men det er furuskog og einer med mye røtter som brenner godt. I tillegg så har vi jo ikke vann tilgjengelig, opplyser han til an.no.

Det betyr at mannskapene jobber med spader og øks for å begrense brannen.

OPPDATERING SØNDAG 16.45:

Salten brann sender ei gruppe på 7–8 brannfolk som skal bistå de som jobber med skogbrannen i Botn i Saltdal.

– Det er ulendt terreng og vi trenger flere hender, opplyser brannmester John Harald Løkås hos 110-sentralen i Bodø.

Brannen startet lørdag ettermiddag. Men brannen pågår i et særdeles ulendt terreng.

– Derfor er det begrenset av utstyr de får med seg. Det går i spade, øks og spett, forklarer brannmesteren om brannmannskapene som må se langt etter vann som slokkemiddel.

Løkås påpeker:

– Det er ingen stor brann, men den er vanskelig. Vi ønsker å slokke den, men oppdraget er utfordrende. Det kom en del vind tidligere i dag, som gjorde at den blusset opp, men vinden ga seg heldigvis ganske fort.

Det er i området mellom Botnvatn og Grønlivatnet det brenner.

Det er i området mellom Botnvatn og Grønlivatnet det brenner. Foto:

SØNDAG FORMIDDAG:

OPPDATERT SØNDAG 13.35: En gruppe er nå samlet og forsøker å komme seg til arnestedet for å slokke brannen opplyser 110-sentralen i Bodø.

OPPDATERT SØNDAG 11.30: Brannmannskaper måtte lørdag kveld snu ved Botnvatn på grunn av at de ikke kom seg til området.

– Man må ha klatreferdigheter for å komme seg ned fjellsiden, opplyser brannmester John Harald Løkås hos 110-sentralen i Bodø.

– Vi er i ferd med å sette opp ei gruppe som skal forsøke å komme seg til arnestedet for å slokke brannen, fortsetter Løkås.

Ifølge ham er det et lite område som det ryker fra, men at det ligger slik til i det bratte terrenget at brannmannskaper ikke får sett selve området som brenner.

LØRDAG:

Politiet i Nordland melder om at det er en gress-/skogsbrann i Botn i Saltdal lørdag ettermiddag.

Nødetatene er på tur til Botnvatnet.

Brannen er på andre siden av vatnet og er ifølge 110-sentralen lokalisert flere hundre meter oppe i fjellsiden i retning Grønlivatntet.

– Det er bratt og ulendt terreng med 2–3 kilometer å gå. Det ryker friskt, men mannskapene ser ikke flammene, sier brannmester John Harald Løkås til an.no ved 18.30-tiden lørdag.

110-sentralen og politiet vurderer nå tiltak.

– Årsaken?

– Sannsynligvis lynnedslag. Det har vært mye lyn og torden i området, sier brannmesteren på 110-sentralen i Bodø.

Klokken 20:30 har brannvesenet fremdeles ikke kontroll over steder der det er observert røyk. De har heller ikke kommet fram.

– Mannskap fra Salten brann i Rognan er på tur mot stedet. På grunn av terrenget tar det litt tid å komme fram, men de er på vei, sier Magne Brunes i 110-sentralen.

Artikkeltags