Gå til sidens hovedinnhold

Planlegger nytt kulturhus til 100 millioner

Artikkelen er over 3 år gammel

Rognan kan få nytt kulturhus til 100 millioner kroner.

– Dette blir knallbra, sier ordfører Rune Berg.

Blåfrost-sjef Øivind Holthe presenterte planene under Opplyst-konferansen.

Kulturhuset skal ligge på kaikanten i tilknytning til Slipen scene og skal etter planen inneholde bibliotek og kino.

Prosjektet er satt i gang har en øvre ramme på hundre millioner.

– Det er bred politisk enighet om at vi må få dette til. Saltdal er virkelig blitt en kulturkommune. Vi håper spesielt dette kan bli et samlingssted for ungdom, sier Berg.

De endelige tegningene for kulturhuset er ikke laget ennå.

– Vi driver fortsatt og tenker på romløsninger. Jeg vil anta at prosjektet blir spikret i løpet av 2018 og at det kan stå ferdig om fire-fem år.

Berg mener at det nye kulturhuset aldri ville blitt realisert uten Blåfrost.

– Festivalen er helt avgjørende. Vi har ry på oss for å ha den råeste scenen i landet og den skal bestå. Det nye bygget skal stå rett ved Slipen, og vi må ta med oss industrihistorien vår.

– Har dere råd til dette?

– Vi må bare ta oss råd. Dette er noe alle politikere i Saltdal er enige om. Vi må ikke minst tenke på dem som kommer etter oss, sier Berg.

Det nye kulturhuset skal bli navet i det stadig mer aktive kulturlivet i Saltdal og det ligger i kortene at den planlagte utdanningen innen lys, lyd og sceneproduksjon skal inn i det nye bygget.

De endelige skissene skal behandles av politikerne i Saltdal om ikke lenge.

– Jeg synes det er fantastisk at Saltdal satser på denne måten. Jeg bruker ikke betegnelsen kulturhus, men foretrekker kulturbygg. Vi skal ikke være som Stormen. Det bor ikke nok folk i Saltdal til at vi kan selge ut forestillinger og konserter hver helg. Vi må skape aktiviteten selv, og nå kan kor, korps og frivillige lag endelig få et eget bygg, sier Øivind Holthe i Blåfrost.

– Ordføreren sier Blåfrost var avgjørende for den nye satsingen.

– Det er hyggelig å høre. Og han har rett. Festivalen har en voldsom kraft. Vi får til ting. Dessuten har vi startet i riktig ende. Vi har skapt aktivitet først, og så lager vi et kulturbygg. Ikke omvendt. Det er årsaken til vår suksess.

Det legges opp til et amfi i det nye bygget med kapasitet på om lag 350 publikummere. Dette blir kombinert kino og scene.

Kommentarer til denne saken