Gå til sidens hovedinnhold

Safety first! Eller?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er vi i distriktene bevist på at ambulansetjenesten nå presses tilbake til en ordning med hjemmevakt som betyr lengre utrykningstid og at «vår» ambulanse kanskje må rykke ut til nabokommunen oftere slik at vi selv har nærmeste ambulanse i annen kommune med dertil økt utrykningstid? Når sekundene teller..!

Støtt våre distrikters ambulansepersonell som ønsker å levere en trygg tjeneste -til oss! De ønsker å fortsette å være ressurssterke, beredte og til stede, de ønsker å være trygge på å nå fram i tide, slik de har vært rustet nå under pandemien.

For under pandemien fantes det økonomi til å dekke tilfredsstillende stasjonsvakt i våre distrikter. Skal virkelig tilstrekkelig trygghet være gjeldende kun i unntakstilstand (pandemien), og ellers skal vi si oss fornøyd med litt eller falsk trygghet?

At det er økonomi som skal avgjøre om livredderne våre når fram -og ikke lovpålagt nærhet til ethvert bebodd hjem og arbeidssted er vanskelig å fatte!

Vi må kreve en lovpålagt responstid slik som Vedum og Senterpartiet ønsker og foreslår. Ved lovfestet responstid sikrer vi at den livreddende hjelpen kommer fram like snart om du bor øverst i Beiardalen, ytterst i Øksengård, i Grottådal eller Skaiti – så vel som midt i Bodø. Og det uavhengig av vær, topografi og avstand.

Jeg synes ikke det er for mye forlangt fra et distrikt som produserer varer og leverer tjenester som hele landet er avhengige av, et distrikt med skattebetalende boboere på lik linje som resten av landets befolkning.

For ta innover dere at når dette kravet er innfridd og ambulansepersonalet har kommet raskt fram er det fortsatt timevis igjen til sykehus, avhengig av vær og føre, og livet kan fortsatt henge i en tynn tråd selv om akutthjelpen er på plass og livet (i beste fall) er foreløpig berget.

Skal vi ha ei god folkehelse må vi også føle oss trygg. Når vi ser blålysene forsvinne med den knallgule bilen ut av kommunen er det kanskje verdt å sette seg ned for å bevist unngå enhver handling som kan føre til et potensielt større uhell..? Da er kanskje ambulansen «vår» opptatt i nabokommunen to fjelloverganger unna og den forlengede utrykningstiden kan være den tiden vi ikke har.

Synes vi det er greit at ambulansetjenesten i våre distriktskommuner ikke blir hørt når de selv uttrykker at den ordningen de presses tilbake til gir langt mindre tid til å trene på ulykkes-scenarioer, holde seg faglig oppdatert, gir mertid i utrykning og gjør jobben så lite attraktiv at tjenesten står udekket mange dager i året?

Udekket på steder der veien er så ubarmhjertig lang til annen hjelp og været kanskje ikke tillater bl.a. redningshelikopter å komme til unnsetning.

Safety first? Nei, safety second, bør det hete, for det er i den prioritet sikkerheten vår i distriktet ser ut til å komme pr. dagens regjering; på andreplass etter økonomi.

For meg ble også dette stortingsvalget enkelt!

Husk å stem (rett) folkens.

Av Janne Grauer Myrvoll, medlem av Saltdal senterparti.

Kommentarer til denne saken