Hva koster påskedagene deg i strømutgifter? Vi har svaret!

Selv om årets påske på mange måter blir annerledes er det også en rekke tradisjoner forbundet med høytiden som gjør at vi heldigvis kan få påskefølelsen.

Flere av tradisjonene, som påskelam og Påskenøtter, krever elektrisitet. Etter å ha lest denne artikkelen håper jeg du ikke vil bekymre deg for prisen på strømmen du bruker i påskeuken.

Under ti øre for påskekrim
For mange nordmenn er tv blitt en viktig del av påsketradisjonen. Rundt 800 000 seere knekker påskenøtter sammen med Øystein Bache og Rune Gokstad på NRK. Prisen for å se 20 minutter – inkludert løsningen – er en strømutgift på omtrent to øre. For en times lang påskekrim er prisen mellom seks og sju øre. Hvis du bruker mobilen eller nettbrettet til å strømme serier og film, så koster det 1 til 2 øre for en times lading.

For husstandens yngre medlemmer som foretrekker å bruke påsken til dataspill, så koster strømforbruket til en stasjonær datamaskin (inkludert skjerm) som er rigget for spill omtrent 30 øre i timen. Moderne spillkonsoller som PlayStation 4 er ikke like strømsultne, og koster omtrent 10 øre i timen (i tillegg kommer strømmen til tv-skjermen, som er nevnt over). Om du begir deg opp på loftet og finner frem din gamle 8-bits Nintendo fra åttitallet, så blir kostnaden enda lavere: kun ett øre i timen!

Så mye koster det å steke påskelammet
Av huslige aktiviteter koster ti minutter med støvsuging omtrent ti øre.
På kjøkkenet koster det omtrent fem til ti kroner å ha påskelammet i ovnen i syv timer, i tillegg til rundt en krone i utgift til saus, poteter og annet som lages på kokeplatene – avhengig av hvor lenge du har dem på, og hvor høy varme du bruker. Koking av bløtkokte, smilende og hardkokte egg til påskefrokosten koster et sted mellom 10 og 20 øre.

Fem kroner for en dusj
Oppvarming av vann og bolig er det nordmenn bruker mest strøm på. Det merkes når du hopper i dusjen og bruker fem kroner på oppvarming av vann til en ti minutters dusj.
Skal håret fønes kan du legge til fem til ti øre, og prisen for å rette ut krøllene med rettetang er så lav at det nesten ikke kan måles for én gangs bruk: 0,3 øre for fem minutter.

Kort oppsummert
Prisene vi har listet opp her er selvsagt ikke helt eksakte og varierer litt fra husstand til husstand, men det gir deg en pekepinn på omtrent hva det koster å bruke produktet som alltid er der, men som man sjelden tenker på: strøm.

PS: Strømprisene vi har brukt i utregningene er inkludert nettleie og alle avgifter.