Gå til sidens hovedinnhold

Så lenge skuta kan gå . . . . . .

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Domino er undervurdert som simulator for større oppgaver. Det er ”reelle” dominopenger, ikke fiktive. Det er i spillet reelle aksjer, det vil si ikke Terra-aksjer. Dumper du bort i noe på vegen må du stå over tre kast. Et uheldig trekk, og vær så god gå tilbake til start. Det er du som spiller, vinner eller taper. Det virkelige pengespillet er mer ansvarsfragmentert.

I valgkamp er det få som sier: Hvis økonomien tillater det. Garanti sitter løst, løfte om at det meste skal bestå er ofte uten forbehold. Men alle vet at det er ikke så enkelt, vi ser at budsjettet 2020 må igjen salderes med kunstige norske kroner.

Politikerne har ikke gitt signaler om hvordan driften skal reduseres. Dette er et overordnet politisk ansvar, før eller siden må man mene noe om det. Vi har forventninger og tro på at et yngre og energisk kommunestyre våger å henge bjeller på alle kattan (regnskapsposter) som er der i tussmørket. Det monner ikke med bare å få 2020 i havn, Rådmann har varslet behovet for å gå i gang med en innsparingspakke som kan få virkning for budsjettet 2021. Da har kommunestyret ikke råd til å skjele til lokalromantikk, men ta fatt på realpolitikk.

Kommunen sendte februar 2019 ut pressemelding om at tilskudd fra havbruksfondet sammen med kommunale fonds hadde gjort det mulig å slette akkumulert gjeld. Nå har rådmann varslet at kommende innsparinger vil berøre hele organisasjonen. Det vil uvilkårlig gå ut over de tyngste postene i budsjettet. Innsparingspakken må bli fulgt opp med en konsekvensmelding, på kort og lengre sikt, dette hører sammen. Skoler er nevnt, helse- og omsorg sies det mindre om. Skolene ble nøye utredet i forrige runde, nå må helse- og omsorg få sin egen helsemelding. Sammen med sparepakken må vi få vite følgene for skole, og økonomi i forbindelse med kommende behov for omsorgstjenester.

Steigens økonomi har vært i utakt lenge nå, og det er vanskelig å se lysning. Det samme gjentar seg hvert år. Egentlig er dette kjente problemstillinger i de fleste små kommuner. I en tid med sterkt engasjement innenfor klimaforandringer, terror, miljøutfordringer og politisk omkalfatring er det uforståelig at det ikke er blitt foretatt undersøkelser som viser bærekraften i småkommuner.

En ”sannhetskommisjon” for Steigens del kunne vært opprettet for å illustrere kommunens bæreevne som liten utkantkommune. Slik kunnskap skulle være obligatorisk for politikere som foretar viktige beslutninger på vegne av innbyggerne. Vi vil ikke ha det slik lengre, at det politiske miljø finner det sjokkerende når budsjett presenteres.

Noen mener at eldrebølge er uverdig beskrivelse av kategorien eldre som vi vet vil kreve betydelige ressurser, Mange går på moloen for å oppleve stormen og bølgene, og synes det er vakkert. Eldrebølgen er like vakker og spennende, man skal vise respekt, ta dette på alvor og ta dem vel imot. Eldrebølgen er reell, og sammenligningen er god nok.

Kommentarer til denne saken