Ærlig talt, søndagens hjemmekamp for Bodø/Glimt mot Odd var traurige greier, et eneste langt gjesp sett med fotballøyne. Hjemmelaget trillet ball i samfulle 90 minutter, ute å skape mer enn det som resulterte i 1–0 målet. Tenk, ellers hadde ikke hjemmelaget en-1-kvalifisert sjanse etter en og en halv time med fotball, og det med et overlegent ballinnehav. Bortelaget lå ekstremt lavt under hele kampen, men det hadde ikke vært ufortjent om Odd hadde fått i hvert fall ett mål i tillegg til utligningsmålet på ett av sine farlige kontringer. Hjemmelaget ble som vi så reddet av lagets eminente keeper Haikin ved minst en anledning.

Burde det da ikke snart ringe noen bjeller både for trener, spillere og personer i glimtsystemet for øvrig? Målene har aldri, og vil aldri stå mellom lagenes sekstenmetere. En fotballkamp blir heller ikke vunnet ved prosentvis ballinnehav, selv om det kan synes som trener og spillere i glimtlaget føler at dette er det viktigste.

Trener Kjetil Knutsen uttalte til VG etter kampen at det ble en vanskelig kamp siden «laget lå med ti spillere fra 20 meter og innover». Men kjære deg, en trenger verken å være rakettforsker eller ha D-kurs som fotballtrener for å skjønne hva dette skal møtes med. Hjemmelaget selv viste oss oppskriften i møte med Kristiansund BK på Aspmyra tidligere i sommer; Ikke ETT SEKUND MED BALLTRILLING i samfulle 90 minutter. Straks laget fikk kontroll over ballen i eget forsvar, kom et tidlig oppspill til spisser på løp mot motstanderens boks, eventuelt et oppspill i bakrommet til laget, der de fleste oppspill til målgrossisten Erling B. Haaland i Dortmund settes. Hva oppnår en ved dette? 1. Det angripende lag kommer i overtall (overtallsspill-utrolig viktig i fotball). 2. og like viktig: motstander får ikke tid å forsvare seg med etablert forsvar. For øvrig var 3–0 seieren over Kristiansund et fyrverkeri av en fotballkamp!(Alle tre målene satt av tidligere KB-spiss Pellegrino. Var det noen som syntes at dette var en dårlig kamp med primitivt spill? Nei, tvert imot. Dette var det aller «hotteste» av moderne angrepsfotball.)

Da spør jeg meg: Hva er det som gjør at denne angrepsfotballen ikke benyttes i alle kampene? Synes spillere og trener at dette blir for primitivt? Spiller for spiller var Spania ganske overlegent bedre enn Italia i semifinalekampen i sommerens EM. Som vi husker ble Spania kontret i senk av angrepsvillige italienske spillere. Var det noen som nevnte primitiv fotball?

Bodø/Glimt har alle de spissene som har de kvalitetene som slik effektiv fotball krever. Solbakken (høyre kant), Saltnes (midtspiss) og Pellegrino (venstre kant), i tillegg til Botheim, har både farten, duellstyrken og avslutningsegenskapene som trengs. For guds skyld, la oss få se laget i våre hjerter spille slik vi fikk oppleve i den ovennevnte kampen mot Kristiansund BK. Balltrillinga behersket fjorårets lag til fullkommenhet, men dessverre årets lag overhodet ikke.

For dette er alvorlig: Ikke bare er det en stor fare for at medaljeplassene ryker. Men det som er langt mer alvorlig er dersom laget mister kvalifiseringsplass til spill i Europa Conference League. Da har titalls millioner fløyet ut vinduet på et blunk. Er ikke dette en altfor stor risiko å ta, jeg bare spør.

Av Ernst Rødli, Melbu