Gå til sidens hovedinnhold

Russland satser stort på kull, gass, fossilt brensel og ikke på fornybar energi

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vesten går over til trendy upålitelig energi mens Russland øker kull- og gassproduksjonen. Russland bygger en ti milliarder dollar jernbane for å selge kull til Asia. Myndighetene vil bruke fanger for å få fart på arbeidet, og dermed gjenopplive en utskjelt tradisjon fra sovjettiden.

Prosjektet for å modernisere og utvide jernbaner som går til Russlands havner i Det fjerne østen er en del av et bredere press for å gjøre nasjonen til en av de siste gjenstående innen eksport av fossilt brensel når andre land går over til grønnere alternativer. Regjeringen satser på at kullforbruket vil fortsette å øke i store asiatiske markeder som Kina, selv når det tørker opp andre steder.

Det siste prosjektet på 720 milliarder rubler (9,8 milliarder dollar) for å utvide Russlands to lengste jernbaner – den tsaristiske transsibirske og sovjetiske Baikal-Amur-hovedlinjen som forbinder Vest-Russland med Stillehavet – vil sikte på å øke lastekapasiteten for kull og andre varer til 182 millioner tonn i året innen 2024. Kapasiteten mer enn doblet seg til 144 millioner tonn i henhold til en moderniseringsplan på 520 milliarder rubler som startet i 2013. Putin oppfordret til raskere framgang på neste etappe på et møte med kullgruve-arbeiderne i mars.

Russland ligger etter på utbygging av fornybar energi, og de er sannsynligvis glade. Jo mer Vesten dummer seg ut i et forsøk på å lage gnistrende grønne elektroner som stopper stormene, desto rikere blir russerne. Med de nest største kullreservene i verden, er de godt posisjonert for å møte den økende etterspørselen fra India og Kina. Faktisk, hvis Russland bare finner en måte å stoppe USA og Australia i å produsere kull, kan de overta markedet helt (hører dere, norske politikere som har stoppet kullutvinningen på Svalbard?).

Hvis russiske hemmelige tjenester ikke betaler klimaaktivister og barneklagere for å demonstrere, har de ikke gjort jobben sin. Men siden de tilsynelatende betaler franske og tyske bloggere for å diskreditere Pfizer-vaksinen, er de kanskje også noen av de hjernene bak Greenpeace? Og hvis det er russerne som finansierer desinformasjonskampanjer om klima, hvilke norske media ville fortelle oss det?

Kommentarer til denne saken