Gå til sidens hovedinnhold

Russen i Bodø viser at det finnes en balanse mellom smittevern og ungdommelig utfoldelse

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Russ og smitte. For mange, gjerne av den litt eldre garde, er det nesten blitt synonymer under denne pandemien.

Det er ikke helt uten grunn. Vi vet at ungdom er like smittefarlige som alle andre, vi vet at svært få ungdom er vaksinert og vi vet at russefeiringen gjerne involverer både mye alkohol og tette kontakter.

Samlinger av russ den siste uken har da også ført til nye smitteutbrudd i blant annet Bærum, Kristiansand og på Jæren.

Også i Bodø har russen vært samlet rundt denne helgen, blant annet i en egen russecamp på Langstranda. Da er det svært gledelig at tilbakemeldingene fra både politi og smittevernmyndigheter er overveldende positive.

– Det er bare ros å få fra oss, sier leder for forebyggende avsnitt i politiet, Henrik Brørs til AN. Mens smittevernoverlege Kaj Brynjar Hagen er imponert over det som har foregått, og sier «all ære til ungdommen».

Det er mulig ungdom i Bodø både er mer modne og ansvarsfulle en gjennomsnittlig, norsk ungdom, men det er neppe hele forklaringen på at russefeiringa i Bodø har gått så bra.

Henrik Brørs er inne på en annen forklaring når han overfor AN skryter av foreldrene som stilte opp på russsecampen.

Han peker også på at russen tidlig startet et samarbeid med Bodø kommune og hadde planleggingsmøter med politiet. Det førte til strenge og klare regler for hva som var lov og ikke lov å gjøre på russecampen.

Smittevernoverlege Hagen følger opp. – Vi har hatt mange møter med russen og russepresidentene. Vi ønsket ingen gjentakelse fra i fjor, som var veldig uheldig smittevernmessig.

Det ligger altså et bevisst og langvarig arbeid bak suksessen, både fra russen og fra smittevernmyndighetene. Samme type arbeid som gjorde at også universitetets fadderuke i fjor og ungdomstinget ble gjennomført uten økt smitte.

Det viser at det er mulig å finne en balanse mellom smittevern og ungdommelig utfoldelse, så lenge det er vilje til det og man setter seg sammen og planlegger for en best mulig gjennomføring av arrangementer.

Slik det har vært for årets russekull i Bodø.

Denne suksessen bør også fungere som en påminnelse til de blant oss som er raskt ute med å lete etter syndebukker når smitten innimellom øker litt. Og som gjerne finner sine «skurker» blant de yngste av oss.

Myten om ungdommens galskap er like gammel som ungdomsbegrepet, og blir tilbakevist gang på gang. Så også denne gang.

La oss derfor stå sammen gjennom det som forhåpentligvis blir de siste tunge månedene i denne pandemien.

Det er vi alle tjent med, både som individer og som samfunn. For vi er faktisk nødt til å leve sammen, etter korona også.

Kommentarer til denne saken