Vi i KUN ønsker russen ei riktig god feiring!!

Russefeiringen er i starten og dere er i full gang med siste finishen på forberedelsene. Merkene skal strykes fast på russeklærne, dere diskuterer russeknuter, kjøper inn alkohol og russecampen rigges. For dere jenter vet vi at planleggingen har en ekstra dimensjon. En del av dere har tatt forhåndsregler for å føle dere trygge under russefeiringen. Veskene er fylt med pepperspray og voldsalarm og dere gjør avtaler med hverandre om å passe på hverandre i fylla og at ingen skal gå alene hjem.

Et kjapt googlesøk på årets låter ga oss på KUN en trang til å kutte av oss ørene etter å ha hørt tekster som slår fast at gutta skal «bestige fittefjell» og at Troy «fant seg den villeste tøyta, coachen hadde lært henne å blåse i fløyta».  Russelåtene er omstridte og de som har skrevet låtene hevder at de skriver det russen ønsker, og at låtene i seg selv er helt uskyldige. Hvem er russen spør vi da, og hvor er jentenes sanger? Vi stiller oss bak russepresident Sarah Puetz fra Sandli skole i Bergen som mener at det er en fare for at det kvinnefiendtlige synet blir mer normalisert gjennom slike sanger. Jentene på Sandli skole stiller seg også kritisk til at sangene fremstiller jentene som objekter guttene kan bruke når de vil. Vi antar også at mange gutter ikke kjenner seg igjen i disse tekstene.

En rapport fra NKVTS slår fast at en av ti kvinner i Norge har blitt utsatt for voldtekt. Fra 2013 til 2014 økte andelen festvoldtekter fra 38% til 48% og utgjør dermed den største delen av anmeldte voldtekter i Norge og vi vet at en del av disse skjer i russetida.

Det er trist at forhåndsreglene jenter tar for å beskytte seg mot overgrep i russetida gjelder deres egne klassekamerater og jevnaldrende gutter. Det er også forferdelig trist at dette er et nødvendig tema å ta opp i forkant av russefeiringen. En feiring som egentlig skal handle om at tiden med obligatorisk skolegang er over! Det er en felles feiring hvor alle skal kle seg opp i den samme finstasen og være klassekamerater en siste stund. Dette er en mulighet til å glemme sosial rang, og karakterer for ei stund. Det er en mulighet til alle å finne sammen og dele feiringen som noe en positiv opplevelse uansett om man er klassens underdog, nerd eller det sosiale midtpunktet. Vår oppfordring til årets russ er å la årets feiring bli ei inkluderende feiring hvor alle får være med og hvor man tar vare på hverandre og behandler hverandre med respekt!

Amnesty har laget seks huskeregler om sex. Den første er at alle parter må være enige om de skal ha sex. Er du i tvil, så spør. Et nei er et nei, og enda viktigere, et ja er et ja! Sex er deilig når begge har lyst.

Vær grei med hverandre, og god russetid!

Marte Taylor Bye, seniorrådgiver KUN

Karin Hovde, nestleder KUN

Linn Cecilie Rotvold Bylund, rådgiver KUN