Rudi (40) har en skjult lidelse: - Grensen var nådd da jeg våknet svevende over madrassen

Rudi Eliassen er ubetalt driftsleder for stolheisen i Glomfjord Alpinsenter. Anlegget har også skitrekk og drives på frivillig basis av en stab på åtte personer.

Rudi Eliassen er ubetalt driftsleder for stolheisen i Glomfjord Alpinsenter. Anlegget har også skitrekk og drives på frivillig basis av en stab på åtte personer. Foto:

Hverdagshelten Rudi Eliassen sørger for at alle andre kommer seg til fjells med stolheisen i Glomfjord, men kan ikke sette utfor bakkene selv.

DEL

En skjult lidelse tvang Rudi Eliassen bort fra fiskeryrket, og til å la slalåmskiene ligge på hylla.

- Jeg sliter skikkelig med balansen, og med sjyverk, sier han.

Som var mannskap på not og snurrevadbåten Støttværing da han forsto at fiskeryrket var et blindspor for ham.

Han drømte om å bli fisker, og kjempet mot ei sjøsyke som ble stadig verre. Håpløsheten vokste for hver gang magen vrengte seg til glede for krabbene.

- Grensen var nådd da jeg våknet svevende over madrassen mens båten stampet i de høye bølgene på vei nordover til feltene ved Svalbard for 20 år siden nå, sier Rudi.

Som kom til Glomfjord i 2002, til sommerjobb som landkrabbe hos Yara.

Driftsleder for stolheisen

Sjøsyken kommer av en medfødt lidelse som gjør ham svimmel der andre kan kjenne på spenningen, som når de kjører berg- og dalbane eller setter utfor på nedoverski.

- Jeg husker mitt første forsøk på min brors slalåmski som en skikkelig fiasko, sier han.

Det ble nemlig en fryktelig nedtur med fall på fall, og resulterte i ei beslutning han har stått ved siden. Han har nemlig holdt seg langt unna både høye bølger og bratte bakker inntil han på oppfordring om å delta som frivillig i alpinanlegget i Glomfjord søkte å fikk jobb her for sju år siden.

Nå er han driftsleder for alpinanleggets stolheis, med hundrevis av timer frivillig arbeid årlig til glede for andre. Først med klargjøring før sesongen, for deretter å bruke praktisk talt alt av fritid og ferier i anlegget fra slutten av februar til mai.

For Doppelmayr-heisen fra 1985 med 94 doble seter er 920 meter lang med 18 master, og skal takle en høydeforskjell på 372 meter. Her skal blant annet bremser, trinser, waiere og stoler jevnlig ettersees og vedlikeholdes. Rudi har ansvaret for det langtekkelige arbeidet, og for at Taubanetilsynet fornyer sertifikatene hvert tredje år.

Ordfører Sigurd Stormo overrakte frivillighetsprisen til Rudi Eliassen i kommunestyresalen 10. desember 2020.

Ordfører Sigurd Stormo overrakte frivillighetsprisen til Rudi Eliassen i kommunestyresalen 10. desember 2020. Foto:

Ble satt pris på

For denne innsatsen fikk Rudi 10. desember i år tildelt Frivillighetsprisen 2020 av ordfører Sigurd Stormo og daglig leder ved Meløy Frivilligsentral, Gitte Jonassen.

Her fikk Rudi høre at han er en hverdagshelt utenom det vanlige, med en formidabel frivillig innsats for Glomfjord Alpinsenter.

- Rudi står ikke selv på ski eller har barn i anlegget. Likevel bruker han sin fritid både dag og natt for å holde stolheisen i gang. Uten stolheisen hadde Meløy vært litt fattigere. Rudi er med på å gjøre Glomfjord og Meløy spesiell, heter det i omtalen.

Stolheisens utrettelige driftleder forteller at han ble både overrasket og glad da han fikk telefonen med invitasjon til tildelingen på rådhuset.

- Det er godt å vite at det jeg bidrar med blir satt pris på, sier han.

Men han kan ikke svare på hvor mye tid han faktisk bruker i anlegget.

- Å Gud, nei, det aner jeg ikke. Jeg er med fordi det er sosialt, artig og teknisk interessant, og da bryr jeg med ikke om å telle timene, sier Rudi.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 173410100


Varnish cache server