Endelig ble øya kvitt det 15 meter lange kadaveret: - En stor takk

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Lofotposten: Fredag oppdaget en turgåer en spermasetthval på vel 15 meter og 40-50 tonn som hadde strandet i fjæra på nordsida av Røst.

Røst kommune har siden vurdert ulike løsninger for å få hvalen ut på havet, og skjærtorsdag lyktes man med god bistand fra kystvaktskipet KV Heimdal.

- Den er på slep nå, den forsvant for en tre kvarters tid siden, sier teknisk sjef Tom Ragnar Pedersen i Røst kommune ved 13.30-tiden.

Kystvakta var i aksjon også onsdag men lyktes ikke med å få kvalen løs.

- Det ble noen mislykkede forsøk og man slet sågar av sleperen i forsøket, sier han.

Etter noen gode råd fra lokal hvalfanger Nils Jørgen Nilsen lyktes man i dag til slutt.

- Han kom opp med en løsning med ei blokk og noen grep for å få den lirket litt sidelengs ut. Den lå her med sporen opp og hodet ut. Nå fikk vi dreid den og slept den ut med sporen først.

Kystvakta greide å få fast et slep som ble koblet på kystvaktskipet. Både selve KV Heimdal og deres mob-båt var i aksjon for å løse oppdraget.

Tom Ragnar Pedersen er svært glad for hjelpa og innsatsen fra Kystvakta som har stått på for å få den døde spermasettkvalen ut.

- Vi retter en stor takk til dem. Vi begynte å grue oss litt for at dette ikke skulle gå og at vi skulle få ei forferdelig lukt her utover våren og sommeren.

Artikkeltags