I Norge er vi så heldige at fotballen i all hovedsak enda tilhører bredden, medlemmene og folket. Dette i sterk kontrast til resten av verden, for det som en gang var fotballfamilien, det har blitt fotballfrimurerlosjen. PSG, Barcelona, Qatar, Newcastle - ja egentlig snart hele Premier League, fotballen styres i stadig større grad av noen få vanvittig kapitalsterke mennesker. Under årsmøtet på Aspmyra kom nettopp denne diskusjonen rundt hvilke verdier vi skal tufte norsk fotball videre på, skjønt det utviklet seg mer til noe som hadde egnet seg godt som politisk satire under de første årene til Team Antonsen. Oppslagene i lokalmedia i etterkant har kanskje enda større potensiale i Antonsens nåværende Misjonen.

Det jeg likevel bet meg merke i var kommentaren til Stein Sneve i Avisa Nordland, ikke at den var så fryktelig uklok i seg selv, men dette handler ikke bare om Bodø/Glimt og Nordlandsglimt, det handler om et verdivalg og en signaleffekt. Som Sneve selv skriver, om Nordlandsglimt er lovlig, så omgår den i alle fall intensjonen bak Financial Fair Play, men presiserer at setter man moralen til side så har Nordlandsglimt fungert veldig bra, og sier videre at liker man ikke den virkeligheten, så må man akseptere at Bodø/Glimt vil være en “normal klubb” som ikke er fastlimt i toppen av norsk fotball. Og er det ikke nettopp der man bør være mest varsomme på egne verdier, når suksessen helliggjør å omgå de moralske reglene? Er det ikke nettopp der det moralske forfallet også har startet i de større ligaene, klubbene og organisasjonene?

For hva syntes vi når Kjell Inge Røkke en septemberkveld i 2022 inntar innbytterbenken til Molde for å skinne i glansen til sin kjære investering, når de endelig gjeninntar tronen av fotballnorge? Hva hva tenker vi når vi blar opp i gårdagens VG, og leser om at Vålerenga dropper styremøter, og husker på hvordan Trøim inntok garderoben for å markere sin tillit til Dag-Eilev Fagermo? I samme sak kan vi lese om hvordan stadig flere klubber er tett knyttet til et aksjeselskap som gjør det vanskelig å vurdere det store bildet for de med interesse for økonomi. Har da klubbens vanlige medlemmer en god mulighet for å vurdere hvilken vei de skal stemme på årsmøtet? Eller skal bare årsmøtet være en nostalgisk og koselig staffasje for at norsk fotball skal virke som om den er medlemsstyrt? Og apropos, jeg lurer på om Stein Sneve kan dele sin innsikt med oss andre om hvordan Nordlandsglimt var involvert for å sikre at Kjetil Knutsen fortsatt er trener i Bodø/Glimt, for det kan jeg ikke huske har vært gjort offentlig kjent. Og kan du i samme ærend si noe om totalkostnadene på sign-on fees?

Når alt dette er sagt, så har vi Nordlandsglimt å takke for at klubben i dag enda eksisterer, tre ganger hurra for det! Både Nordlandsglimt og Bodø/Glimt omtaler investorene i Nordlandsglimt som venner av Glimt, og det skal vi ikke ha noen særlig grunn til å betvile. Men som ekte venner som hjelper til når tidene er tøffe, så har man også storsinn til å ikke holde noe over hodet til den man hjelper i ettertid. Selvfølgelig skulle investorene hatt sin del av kaka om Nordlandsglimt ble oppløst, og de måtte gjerne ha fortsatt som både venner, medlemmer og rådgivere for Bodø/Glimt, eller fylt posisjoner i en av klubbens mange verv. Tross alt har de ikke tatt ut en eneste krone, og selv om jeg tror på at investorene hadde gult hjerte og gode intensjoner fra første sekund, så er det alltid god merkevarebygging å hjelpe til i samfunnet hvor det trengs. Det å knytte seg til Bodø/Glimt i 2009/2010 var god branding, å være knyttet til Bodø/Glimt i skrivende stund, er helt vanvittig god merkevarebygging. Men nå er det på tide at de gode vennene våre gir Bodø/Glimt tilbake til folket og medlemmene, for selv om det ikke vil gi oss alle detaljene i det store bildet, så vil man i det minste kunne se hele rammen. Og nå er tiden også moden for at norsk fotball tar et verdivalg om hvordan vi vil det skal være i fremtiden. For som andre ligaer har vist oss - plutselig kommer man til et punkt hvor det ikke lengre er mulig å avbryte takeoff for at sjela forsvinner.