I sammenstillingen Avisa Nordland har gjort for Rema-butikkene i Salten i regnskapsåret 2020, kommer kjøpmann på Hunstadsenteret, Rune Kjelstad, best ut både hva omsetning og resultat angår.

Bunnlinjen endte med en pluss på i overkant av 3,4 millioner kroner, opp fra 1,7 millioner i 2019 – altså en dobling på et år. Omsetningen føk opp ti millioner kroner, fra 104 til 114.

Hakk i hæl følger Geir Jonassen, kjøpmann for Rema Rønvikleira, med omsetning på 111,6 millioner og et overskudd på nesten 2,1 millioner.

Omsetningsveksten er størst for Rema Stormyra, hvor Mikael Solli er kjøpmann, som økte inntektene fra 84,7 til 102 millioner kroner.

Øverste sjef

Kjelstad er rask med å gi de ansatte æren for gullåret, når AN spør om suksessoppskriften.

– De blir mer rutinerte for hvert år som går. Det er flinke ansatte som har kontroll på svinn og innkjøp. Jeg har en takknemlig jobb, slår han fast.

Kjøpmannen påpeker at de driver i et område i vekst: Nylig åpnet Byggmakker sin 3.000 kvadratmeter store butikk like over veien. I nærområdet bygges også boliger og skole.

Han mener at senteret stadig styrker posisjonen sin blant folket i bydelen. I oktober er det fire år siden det nye Hunstadsenteret åpnet etter storbrannen sommeren 2015.

– Gamlebutikken var også bra, men det tar litt tid å begynne på nytt, på et nytt senter. Det har vært vekst jevnt og trutt hvert år.

Og han ser ingen grunn til at den skal avta.

– Veksten fortsetter inn i 2021. Det virker som at små senter med god beliggenhet er veldig i tiden. Folk finner det de trenger her. Jeg ser for meg vekst i mange år framover.

Tar ikke utbytte

Så hvordan har koronapandemien påvirket året?

– Alt har vært veldig usikkert. I starten trodde vi at det skulle gå fort over, men vi skjønte etter hvert at det ble et maraton. Det handler om få hele laget til å ta det på høyeste alvor. Jeg føler vi har gjort mye rett smittevernmessig. Kundene har også skrytt av renholdet og smittevernet vårt, forteller han.

Rema-butikkene drives etter franchisemodellen, hvilket betyr at hver enkelt kjøpmann har sitt eget AS som står ansvarlig for butikkdriften.

Av regnskapet til Kjelstad, framgår det at det ikke ble tatt utbytte i selskapet i 2020, og at lederlønnen var på 729.000 kroner.

– Hvorfor velger du å ikke ta utbytte?

– Det handler om hvordan man forvalter pengene sine. Jeg prøver å være med på litt andre prosjekter og skape litt flere arbeidsplasser.

Stang inn-år

Regiondirektør i Rema 1000, Thomas Brede Johansen, konstaterer at 2020 ble et rekordår økonomisk for mange av butikkene i Salten.

Han vegrer seg likevel mot å juble for høyt.

– Det er ingen tvil om at vi har hatt stang inn. Skjenkestopp, stengte restauranter og mindre svenskehandel har kommet oss til gode, men vi har dyp medfølelse med bransjene som er hardt rammet, sier Johansen, men legger til:

– Det er ikke ulovlig å tjene penger. Vi skal selvsagt glede oss over at alle tall går til himmels og at vi har hatt et rekordår både omsetnings- og inntjeningsmessig.

Ingen walk in the park

Marginene i dagligvarebransjen er små og butikkene er avhengig av høy omsetning for å drive lønnsomt.

Regiondirektøren er klar på 2020 ikke har vært noen «walk in the park», selv om de har hatt god drahjelp av stengte dører i andre bransjer.

– Det er en ekstremt tøff oppgave å være Rema-kjøpmann, det er det ikke noen tvil om. De driver sine egne AS med den risikoen det innebærer. Konkurransen har vært knallhard de siste 30 årene og den er ikke noe mindre i dag. Selv om dagligvarebransjen på mange måter har fått en gavepakke slik situasjonen har vært det siste året, skal man ha krefter og evne til å bære oppgaven.

Johansen er i det hele tatt imponert over hvordan hele dagligvarebransjen har håndtert koronaåret 2020.

– Det har vært tøft, en situasjon hvor ansatte har hatt mange spørsmål. Vi har snakket mye om smitteverntiltak og hvordan vi skal beskytte både oss selv og kundene. Den oppgaven har vi klart veldig godt. Det har vært jobbet kanonbra på tvers av kjedene, roser han.

Utvalgte Rema 1000-butikker i Salten.

ButikkKjøpmannOmsetningResultat før skattLederlønnUtbytte
AlstadStian Løkås Hagen84 4601 4141 1441000
HunstadsenteretRune Kjelstad114 9943 4287290
RønvikleiraGeir Jonassen111 6092 08101 534
SentrumsgårdenFrank T. Amundsen39 757366040
TverlandetSvenn Esaiassen87 089-1019240
KrokdalsmyraIne-Cathrin Paulsen43 508245060
InnhavetEivind Ellingsve30 0505664780
StormyraMikael Solli101 9571 8841 295800

Beløp i hele 1000

Nytt rekordår

Det er imidlertid ikke alle butikkene på lista som har økt inntektene. På Tverlandet mistet for eksempel butikken til Svenn Esaiassen fem nye millioner i omsetning fra 2019, etter å ha ta tapt like mye året før.

– Det har kommet en konkurrent til på Tverlandet, etter at vi har hatt monopol der i alle år. Naturligvis gir det noen utslag. Det måtte nesten komme en korreksjon, forklarer Johansen og sikter til Extra-butikken som for to år siden åpnet dørene på Tverlandets nye kjøpesenter.

Som Kjelstad fastslår han at 2021 ikke ser noe dårligere ut enn 2020, selv om han tror det vil bli vanskelig å opprettholde rekordtallene på sikt.

– Det er ingen tvil om at 2021 kommer til å bli et vanvittig bra år for Rema 1000 i Nordland. Situasjonen kommer nok til å vedvare enda ei stund, og de fleste har planlagt hjemmesommer. Når nordmenn er i Norge, blir det omsetning av det. Men samtidig blir det feil å tro at vi kan holde på en slik omsetning i framtiden.

Han mener at gode Rema-år også kommer kommunene til gode.

– Bedriftsskatten går til den kommunen selskapet er registrert i og kommer derfor også kommunen til gode. Jeg synes det er fint at vi kan gi noe tilbake til samfunnet vi har butikken i, avrunder Rema-direktøren.

Regnskapet til Rema Bertnes i Bodø, samt butikker i Fauske, Ørnes, Glomfjord og Rognan, er ennå ikke offentliggjort.