REKO-ringen Bodø – et vendepunkt for lokalmat

Utlevering av lokalmatvarer i Bodø

Utlevering av lokalmatvarer i Bodø Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det strømmer på med spørsmål om hva REKO-ring er, og hvordan man handler der. REKO-ringen Bodø har over 5800 følgere på sin FB-side.
REKO-ringene er en del av Norsk Bonde- og Småbrukarlag sitt prosjekt «Matnyttig». Prosjektet har som mål å øke lokalmatproduksjonen i Norge, samt stimulere til bedre lønnsomhet, og bevisstgjøre forbrukerne om viktigheten av småskala matproduksjon og lokal videreforedling. I så henseende er etablering av REKO-ringer blitt en suksess der de er etablert.
En REKO-ring er en enkel distribusjonsmodell for matvarer, og fungerer som en kontaktplattform mellom produsenter/mathåndverkere og forbrukere i nærområdet. Med REKO blir lokal mat lettere tilgjengelig for kunden og produsenten kan selge sine varer effektivt uten mellomledd.
REKO-ringen er et matnettverk der flere lokalmatprodusenter annonserer varer i en felles Facebook-gruppe. Hver lokalmatprodusent legger sin annonse ut i REKO-gruppen og kunder bestiller ved å kommentere annonsen. Alle bestillinger er bindene og hentes til oppsatt tid på et allerede annonsert fast sted.
Det er tre grunnprinsipp i en REKOring:
Det er ikke tillatt med noen mellomledd i salgsnettverket. Produsentene må selv stå for salg av sine varer.
Det skal ikke være noen form for medlemsavgift fra hverken produsenter eller kunder. Dette betyr at utleveringsstedet må kunne brukes uten leieavgifter. Administrativt arbeid knyttet til Facebook-siden og utleveringer må baseres på frivillig innstas fra kunder og produsenter.
Produsenten er selv ansvarlig for og forpliktet til å følge regler i forhold til matsikkerhet og regnskap/skatt. Det betyr at den enkelte lokalmatprodusent selv er ansvarlig for å være registrert hos Mattilsynet og ha de nødvendige godkjenningene. Dialogen med kunden handler om å bygge kunnskap om lokal matproduksjon og tillit mellom produsent og forbruker.
Foreløpig har vi etablerte REKO-ringer i Bodø og Lofoten. I løpet av høsten vil vi gjennom lokallagene i Nordland Bonde- og Småbrukarlag ta initiativ til møter for å etablere REKO-ringer over hele fylket.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken