Gå til sidens hovedinnhold

Reiselivsnæringa i Bodø og Salten kan få en knallsommer, men trenger likevel hjelp for å komme over kneika

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kor ska vi reis hen? I over ett år har den eneste som har kunnet stilt dette spørsmålet med et minstemål av realisme vært Viggo Valle i NRKs Påskelabyrinten.

Men foran denne sommeren er det stadig flere av oss som kan undres over det samme, i takt med at smittetallene faller og vaksinetempoet øker over hele Europa.

* Er du fullvaksinert kan du allerede reise inn til land som Spania, Italia, Hellas og Frankrike helt uten karantene.

* På populære feriesteder som Madeira, Mallorca og Kanariøyene er smitten nå klart lavere enn i Norge.

* Og 1. juli kommer EUs vaksinepass, som skal sikre tilnærmet fri reise over landegrensene dersom du er vaksinert.

Kor e det så folk vil reis? Bodø, viser en fersk undersøkelse av hvilke reisemål nordmenn allerede har booket for sommeren.

Det ligger an til århundredets sommer, sier sjefen for forretningsutvikling ved Bodø lufthavn, Halvor Waldermarsen til AN. Mens reisesjef i Visit Bodø Ann-Kristin Rønning mener dette kan være den aller første gang i historien Bodø har toppet denne listen.

Og i motsetning til tidligere år tyder mye på at de reisende ikke bare bruker Bodø som et stoppested på vei til Lofoten, men blir her flere dager.

Den enes død er som kjent den andres brød, og den ene destinasjons nedgang er den andres vekst. Antall utenlandsferier har stupt under pandemien så spørsmålet er mer om Bodø han beholde sin nyerobrede posisjon når Syden igjen åpner sine dører? Enten det skjer denne sommeren, eller neste.

Reiselivet har lenge vært hyllet som en framtidsnæring for Nord-Norge. Ren luft, spektakulær natur og muligheter for unike opplevelser trekker, men det er langt å reise for de fleste turister.

Mange har derfor stilt spørsmål ved næringens bærekraft i en framtid med økende press for å redusere klimagassutslippene. Dette problemet forsvinner ikke helt, men reduseres når flertallet av de tilreisende kommer fra vårt eget land.

Et annet problem øker derimot; reisende fra andre land legger igjen mye mer penger enn norske. Tall fra Innovasjon Norge i 2019 viste at utenlandske turister i snitt la igjen nesten 50 prosent mer penger enn norske.

Det skyldes at nordmenn flest ferierer kortere i eget land, og de foretrekker en enkel og aktiv ferie. Slik sett er det ikke bare gode nyheter for solhungrige nordmenn når grensene nå åpnes igjen, men også for nordnorsk reiseliv.

Likevel risikerer begge å bli skuffet om de regner med store endringer allerede denne sommeren. Mye er ennå usikkert, og billettene må bestilles nå. Usikkerheten gjelder både tempoet i vår egen vaksinering, framveksten av nye virusvarianter og hvilken innretning EUs nye vaksinepass kommer til å få.

Så det mest realistiske svaret på kor vi ska reis hen er denne sommeren fremdeles Norge. Det vil gi reiselivsnæringa i Bodø og Salten et unikt mulighetsvindu som de må utnytte best mulig.

For den norske sommeren er kort og utlendingene har tradisjonelt vært nøkkelen til å utvide sesongen. Samtidig som ferske tall fra reisebyråene viser at nordmenns bestillinger av utenlandsreiser fra september av er i ferd med å øke drastisk.

Spørsmålet er derfor om én god sommer er nok til at reiselivet overlever fram til markedet begynner å stige mer permanent, antakelig alt neste sommer.

Nordnorske politikere fra Arbeiderpartiet besøkte denne uken Stella Polaris i Bodø og deres svar er nei. Næringa trenger en mer langsiktig hjelp enn regjeringa til nå har vært villig til å gi.

Knut Westvig i Stella Polaris er enig. En svale gjør ingen sommer, sier han til AN, og frykter at når september kommer blir det ganske stille igjen.

Derfor må vi få på plass en mer langsiktig strategi for reiselivet, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth. Bare i Nord-Norge sysselsetter næringen 17.000 mennesker og vi risikerer å miste mange av dem dersom støtteordningene kuttes for tidlig.

Den siste biten av kneika kan nemlig bli den tyngste for mange små reiselivsbedrifter. Mange har klart seg fordi de har fått utsettelse med å betale både regninger, skatter og avgifter. Når dette skal betales, etter planen til høsten, vil mange risikere å gå under.

Derfor må en eller annen form for støtteordninger videreføres. Hvis ikke risikerer vi at Viggo Valle også til neste år blir blant de få som med god samvittighet kan spørre: Kor ska vi reis hen?

Kommentarer til denne saken