Oppjusterer farevarsel

DEL

Allerede før helgen varslet meteorologene at lavtrykket som kommer inn over Nordland mandag ville ha med seg en solid dose nedbør.

Nå slår Meteorologisk institutt alarm før mandag:

- Det ventes svært mye regn i deler av Nordland mandag. Mest ventes på Helgeland og der har vi oppgradert farevarselet til oransje nivå. Det anbefales å vurdere behov for forebyggende tiltak, opplyser Meteorologene på Twitter i 12-tiden søndag.

Les også: Nærmer seg værrekord i Bodø.

Vakthavende meteorolog Håvard Torset i Tromsø opplyser at farevarselet for nedbør på Helgeland er oppjustert til oransje som er det nest høyeste nivået.

– Fra mandag klokken 10 og 12 timer frem er det lokalt ventet svært mye nedbør. Det kan komme 60-70 millimeter på 12 timer, det meste på ettermiddagen i morgen, sier han til NRK.

Ifølge ham vil snøgrensen være på over tusen meter på grunn av de varme luftstrømmene.

Dette betyr farevarslene:

Gult:

Gult er nok det farenivået du kommer til å se mest. Dette brukes om en moderat farlig situasjon, som kan forårsake skader lokalt.

Oransje:

Dette er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden. Sannsynligvis må du forberede deg, og været kan føre til alvorlige skader.

Rødt:

Rødt farevarsel betyr at situasjonen er ekstrem. Dette farenivået forekommer svært sjelden, og kan føre til store skader.

Skred

Også skredvarselet er oppgradert for mandag - til rødt:

"Omfattende ustabile forhold. Mange store og noen svært store naturlig utløste skred forventes. Hold avstand fra løsne- og utløpsområder for snøskred," melder varsom.no om varselet for Salten.

Artikkeltags