Påska er her og etter en lang vinter er det nok flere som gleder seg til å sjøsette båten. Når dette skal gjøres, er det ifølge Redningsselskapet viktig å holde tungen rett i munnen og båten på rett kjøl.

– Båtfolket er som regel flinke til å ta vare på verdiene sine. Samtidig er det en del ting å passe på i en operasjon som transport og sjøsetting er. Uhell skjer, så det kan være smart å friske opp kunnskapen sin før man går i gang, sier regionleder Erik Knudsen i Redningsselskapet i ei pressemelding, melder Lofotposten.

Redningsselskapet har baser langs hele kysten, og hver vår svarer mannskapene på spørsmål fra folk som trenger tips og råd om hvordan båten bør settes på sjøen.

– Slike henvendelser er bare hyggelig å få. Redningsselskapet er opptatt av at folk skal ha gode opplevelser i båt. Å bidra til at farkoster kommer trygt på vannet er en del av dette, fortsetter Knudsen.

godforberedt.no deler Redningsselskapet åtte tips en trygg sjøsetting:

1. Før du setter i gang – sjekk om du trenger hengerlapper. Reglene finner du forklart hos Statens vegvesen.

2. Er du ikke vant til å kjøre med henger, kan det være lurt å øve litt på forhånd. Husk at du må ta større svinger enn vanlig.

3. Fest båten med minimum tre lastestropper. Fire stropper er anbefalt. Sjekk at hengeren henger godt på festet, at lys og bremser virker og at stroppene sitter stramt.

4. Kjør forsiktig! Det er store krefter i sving, og for høy fart i fartsdumper har tatt knekken på mang en båt – bokstavelig talt.

5. Hvis det er trangt og travelt på slippen, er det veldig lurt å ha med en hjelpemann som står ute og passer på at alt går riktig for seg.

6. Når du skal rygge i vannet, må den elektriske platen bak fjernes først. Sør for at vannet ikke kommer over navet på hengerhjulene. Trekk ut kontakten mellom henger og bil under sjøsetting.

7. Husk å sette på håndbrekket. Det finnes mange eksempler på folk som har glemt dette med påfølgende rask sjøsetting av både båt og bil.

8. Spyl av hengeren etter sjøsetting og spray alle elektriske kontakter med fuktdrivende spray som 5–56 eller WD-40.