Målet med havnedagen er å samle inn penger til ny redningsskøyte og få til et familievennlig arrangement, forteller Anne-Harriet Kvalheim og Magne Pettersen som begge er i distriktsledelsen til Odd Fellow Ordenen.

– Dette er en viktig landsomfattende innsamlingsaksjonen som startet i 2016 og vil pågå ut 2018. For å få det til må vi samle inn totalt 25,2 millioner slik at redningsskøyta «Odd Fellow III» kan bli en realitet. Til nå har vi fått inn millionbeløp, men en del gjenstår og vi trenger all hjelp vi kan få, forteller Pettersen.

Stasjoneres i Bodø

– Her i Bodø føler vi et spesielt ansvar for å samle inn mer penger til dette da RS «Odd Fellow III» etter planen skal stasjoneres i Bodø i april 2019, sier Kvalheim og Pettersen, begge Distrikt Store Sire i nr. 13 Odd Fellow Ordenen.

Hvert sjette år velger Odd Fellow Ordenen en landssak som er en landsdekkende innsamlingsdugnad til inntekt for veldedige formål. Den nye redningsskøyta er i Ulstein-klassen og vil være et effektivt redningsverktøy i minst 30 år, skriver Odd Fellow på sine sider.

– Denne typen redningsskøyte er av et helt nytt kaliber og er det aller nyeste og beste som er å få tak i av redningsfartøy. De bikker enkelt 40 knop og det aller meste er tilpasset redningsselskapets behov. Når det gjelder liv så teller hvert sekund, så det er viktig med et raskt fartøy.

Redder mange liv

Odd Fellow har tidligere donert to redningsskøyter, RS «Odd Fellow» og RS «Odd Fellow II» som har reddet over hundre menneskeliv på sjøen og hjulpet over 6000 fartøy langs kysten. Begge skøytene var i tjeneste i 30 år, og var stasjonert langs flere steder på kysten.

– Hvis alle bidrar litt så vil det bety veldig mye både for Redningsselskapet, oss og selvfølgelig for å kunne redde liv og fartøy på sjøen. Derfor tar vi nå et krafttak 2. juni. Her kan man komme for å kjøpe blant annet pins, kaffe, is og annet. Dessuten er det mange som bør tenke over alt redningsskøyta gjør for oss mens vi ferdes på havet og ekstra mange i sommerhalvåret, sier Kvalheim.

Arrangementer er barnevennlig og det vil være mulig å ta en gratistur med den vesle redningsskøyta Elias, se trylling og andre aktiviteter. Det vil også være underholdning og musikk på scenen. Redningsselskapet vil også stille med åpen båt.

– Alle pengene som blir samlet inn går uavkortet til Redningsselskapet, avslutter Pettersen.

Havnedagen vil foregå fredag 2. juni 2018 fra klokken 11 til 14.

RS «Odd Fellow III»

RS «Odd Fellow III» blir 22 meter lang og får en toppfart på nesten 40 knop, ved hjelp av to MTU-motorer som hver yter 1660 hk. Skøyteklassen kombinerer både høy fart og stor slepekraft, samtidig som den er bygget for å gå ut i all slags vær.

Skøyta vil utrustes med vannjeter fra Rolls-Royce, og får en rekkevidde på hele 600 nautiske mil, slik at den kan utføre jobber langt til havs. I tillegg får den brannkanon som kan pumpe 400 liter i minuttet. Skøyta skal betjenes av et mannskap på tre, hvor minst en av mannskapet er redningsdykker.