Onsdag ble drukningsstatistikken for 2017 sluppet. Den viser at det i Nordland druknet 10 personer i fjor. På toppen ligger Møre og Romsdal med 15 drukninger, men Nordland er inne blant de fem verste fylkene på statistikken.

- Dette kommer nok av at Nordland er et fylke der folk benytter seg av sjøen. I motsetning har innenlandsfylket Hedmark null drukningsulykker i løpet av 2017, sier Lars Kristian Enger i Redningsselskapet.

Positiv utvikling

Men det er likevel en del lyspunkter i årets statistikk. På landsbasis druknet kun fire personer tilknyttet yrkesflåten. To av disse tilhørte Nordland.

- De senere år har drukningstallene blant sjømenn stabilisert seg på et lavt nivå. Fire drukninger er selvfølgelig fire for mye, men vi har en relativt stor fiskeriflåte i Norge. Derfor er det likevel en positiv utvikling, sier Enger.

Nederst i denne artikkelen kan du se detaljert oversikt over kjønn og alder, samt årsak til drukningsulykkene i Nordland. En gruppe som spesielt peker seg ut er godt voksne menn. Ifølge Lars Kristian Enger henger dette sammen med at menn har stor tro på egne flyteferdigheter.

- Yngre personer er langt flinkere å bruke sikkerhetsutstyr enn de eldre. Godt voksne menn har i mange tilfeller for stor tro på egne flyteferdigheter. Det er ingen grunn til at denne gruppen mennesker skal flyte bedre enn andre, sier Enger.

- Tenk på de etterlatte

Redningsselskapet har en klar oppfordring til alle som skal ferdes på sjøen, og på vannet generelt.

- Tenk sikkerhet. Selv om du har mye erfaring i båt, betyr det ikke at du kan alt. Tenk på de etterlatte og bruk vest. Skulle du drukne, vil vesten likevel gjøre det enklere å finne deg, slik at familien får en grav å gå til.